Delov vseved: Zakaj gledamo resničnostne šove?

Nekateri so z njimi obsedeni, drugi se nad njimi zgražajo, redko koga pa pustijo ravnodušnega.

Objavljeno
28. avgust 2013 15.54
Delo.si
Delo.si

Jeseni bodo programi slovenskih televizij spet ponujali resničnostni šov ali dva. Seveda je tovrstnih oddaj malo morje, pa tudi programov, kjer lahko 24 ur na dan spremljamo takšne ali drugačne resničnostne oddaje. Morda se nekateri nad njimi zgražajo, trdijo, da jim niso všeč, a ko pogovor nanese na določeno oddajo, vedo o njenih akterjih presenetljivo veliko. In v čem je čar tovrstnih oddaj?

Ljudje smo voajerji, zanima nas kaj se dogaja z drugimi, meni ameriški profesor za komunikacije. In »zvezde« resničnostnih šovov so nam dosegljive, spremljamo jih lahko na tviterju, jim pišemo in za razliko od na primer Brada Pitta, obstaja precejšnja verjetnost, da nam bodo odgovorili. Resničnostni šovi, tisti, v katere se lahko prijavi kdor koli, ljudem dovoljujejo sanje, da bi lahko tudi oni postali »slavni«. Brez zahtevnih avdicij ali posebnih znanj, potrebno je le malo sreče in že bodo na televiziji.

Sociolog z univerze v Ohiu Steven Reiss je pred časom anketiral 239 Američanov in jih povprašal zakaj so jim resničnostne oddaje tako zelo ljube. Večina je odgovorila, da so oddaje izvrstna tema pogovorov s sodelavci in prijatelji. Kot nekoč vreme. Drugi razlog pa je bil, da si po napornem dnevu želijo sprostitve in odklopa, za kar so oddaje, ki ne zahtevajo pretiranega miselnega napora, ravno pravšnje.