Delov vseved: Zakaj ženske ne zavržejo nedrčkov?

V ZDA so z ukinitvijo korzetov prihranili 28.000 ton kovine, kar zadostuje za gradnjo dveh ladji.

Objavljeno
28. avgust 2013 13.16
reu/JAPAN/
Delo.si
Delo.si

V kameni dobi, enako velja za bronasto in železno, najdbe ne beležijo nedrčkov. Sicer najbrž nikoli ne bomo vedeli, ker so najverjetneje razpadli. Vsekakor kamena doba ne pomeni kamnitega nedrčka. Še dobro.

Uradno naj bi ženske v Evropi svoje krhko oprsje tlačile v najrazličnejše oblike korzetov od 14. stotelja dalje. Korzet ni šala, naj je bil videti še tako lep. Če je bila njegova naloga, da privzdigne ali skrije dojke, je hkrati popolnoma onemogočal trebušno dihanje, prekrvavitev notranjih organov in ne nazadnje pošteno oviral prosto gibanje ženstva.

Seveda ženske nižjih družbenih razredov niso bile deležne tega modno-mučilnega dela garderobe, ker krompirja ni mogoče okopavati v korzetu. Vsaj ne več ur in več dni zapored brez resnih poškodb.

Šele v 20. stoletju lahko govorimo o tem, kar danes imenujemo in razumemo pod obliko nedrčka.

Leta 1911 se v oxforskem slovarju pojavi beseda brasserie. Od takrat ženske vsaj načeloma lažje dihajo, korzeti so namreč vsebovali kitove kosti ali kovinsko ogrodje.

Prva svetovna vojna je bila žalosten razlog za to, da so šli korzeti iz mode. Železo je z ženskih dojk romalo na fronto. Ne na prsi, ampak v prsi, predvsem moške. V ZDA so z ukinitvijo korzetov prihranili 28.000 ton kovine, kar zadostuje za gradnjo dveh ladij.

Korzeti so šli v pozabo, uveljavili so se nedrčki.

Od takrat naprej je večini žensk omogočen izgled oprsja, ki spominja na natakarice na kakšnem pivskem srečanju. Ta poklicna skupina je (med številnimi drugimi) namreč ugotovila, da je dekolte s poudarjenim oprsjem učinkovita pot do radodarnih napitnin.

Feministke so pozvale k bojkotu nedrčkov leta 1968, ker naj bi pospeševali komercializacijo ženskega telesa. Vendar trgovine s pripomočki za dojke nič ne ustavi, če je moda narekovala prsi brez modrčka, so izumili takšnega, ki deluje, kot da ga nimate. S poudarjenimi bradavicami, se razume.

Tako imenovani čudežni modrček, ki slovi po tem, da ustvari iz različnih dojk »lep« dekolte, je zaslovel po letu 1994, še posebej zaradi plakata z manekenko Evo Herzigovo.

Drugi razlogi za priljubljenost nedrčkov so bolj praktični, saj ženske med tekom ali bolj zahtevnim delom. kot je tipkanje, gibanje dojk ovira ali vsaj moti. Zato je uporaba nedrčka dobrodošla.

Med dojenjem se ženske odločajo različno, nekatere zaradi nedrčkov dobijo vnetje bradavic, nekaterim pa nošenje nedrčka ustreza.

Vsaka ima svoje prsi in vsaka tudi svoje razloge, zakaj ga nosi ali pač ne.

Sicer pa zadnje raziskave potrjuje to, kar večina planeta vsaj sluti - modrčki prej škodujejo kot koristijo.