Edini svet

Po terorističnem napadu v Parizu.

Objavljeno
16. november 2015 23.42
TOPSHOTS-FRANCE-ATTACKS
Jacques Attali
Jacques Attali

Čez dvajset let se bomo vsi spraševali, zakaj smo v prvem desetletju 21. stoletja v Franciji potrebovali toliko časa za to, da smo doumeli, da združevanje sveta brez načel pravne države lahko vodi samo v splošni kaos.

Kajti kaos je bil iz leta v leto očitnejši. Uveljavljal se je postopno, neizprosno in glasno ter vzbujal pozornost po vsem svetu. To je bil gospodarski, družbeni, ekološki, politični, vojaški in ideološki kaos.

Samozadostne rešitve bodo čedalje manj smiselne: si lahko predstavljamo, da bi Francija sama poskušala bojevati sedanji boj?

Dokler ne bomo vzpostavili razmer za zavezništvo vseh sil Dobrega na vsem planetu proti silam Zla, se bo nered samo še poglabljal, na naših ulicah pa se lahko samo še krepi najhujše nasilje, ki ga bodo povzročale iste žrtve ideološkega kaosa in bo še hujše od nereda, ki ga povzroča gospodarski kaos.

V zgodovini je na voljo na tisoče definicij o Dobrem in Zlu. Danes je Zlo terorizem, ne glede na to, od kod prihaja. Definicija Dobrega, ki se mu upira, mora biti preprosta: združuje vse, ki se upirajo Zlu – čeprav bi lahko povedali veliko negativnega o nekaterih državah, ki so v tem boju naše zaveznice.

Združiti sile Dobrega – nekaj preprostih načel

Če bi radi združili sile Dobrega, moramo nujno določiti nekaj preprostih načel, česar predolgo nismo storili zaradi nemoči, naivnosti, nevednosti, malodušja in odlašanja.

Prvič, nehati moramo nasprotovati Rusiji, Iranu in celo Siriji, tudi če se ne strinjamo s številnimi njihovimi dejanji: te države so naši zavezniki pri uresničevanju ciljev v boju proti terorizmu.

Nato je treba združiti vse sile vseh narodov v tem skupnem boju. Pozabimo na vso sramoto in ponižanje: če ne bi bilo Stalina, Franklin Delano Roosevelt in Winston Churchill nikoli ne bi zmagala v vojni proti Hitlerju.

Ponovno je treba zagnati Nato: spremeniti je treba njegov način delovanja in organizacijo, da bo lahko združil vse sovražnike naših sovražnikov ter da se bodo njegove članice in zaveznice skupaj spopadle z novimi grožnjami. Tudi Evropa mora zdaj okrepiti svojo moč bolj kakor kdaj prej.

Najpomembneje pa je spoznati, da v tej bitki ne bomo zmagali samo s profesionalci – čeprav jih bomo zelo potrebovali – ampak z mobilizacijo vseh ljudi v obrambi njihovih vrednot. Zato je še vedno pomembno, da jih v šolah naučijo, da se bodo pripravljeni bojevati zanje, in da se bodo tega naučili med prenovljeno vojaško službo s trajno mobilizacijo državljanov in splošno državljansko zaščito. Predvsem pa bomo to dosegli z jasno debato, v kateri bomo pojasnili, v kaj verjamemo in v kaj verjamejo tudi mladi ljudje, glavne žrtve napadov.

Ni namreč normalno, da je samo predsednik Združenih držav Amerike v uri po katastrofi opozoril na naše načelo, ki nas navdihuje: »Svoboda, enakost, bratstvo.«

Spet razmisliti o tem, kakšen naj bo videti ta boj

Zdaj bomo morda končno spet pripravljeni razmisliti o tem, kakšen naj bo videti ta boj, saj bo to vplivalo tudi na vsa druga področja. Zaradi boja bomo spet premislili – kakor bi morali že zdavnaj – o naši obrambni politiki, policiji, izobraževanju in zdravstvu. Vplival bo na naslednje regionalne volitve in bi moral vplivati na programe kandidatov na predsedniških volitvah leta 2017. Predvsem pa bi moral vplivati na našo zunanjo in našo evropsko politiko.

Čas nas že priganja.––––––

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.Besedilo je avtor objavil na svojem blogu dan po terorističnem napadu.

 

Gostujoče pero
Jacques Attali
francoski ekonomist in pisec, prvi predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj, ustanovitelj neprofitne organizacije PlaNet Finance