Nobenih avtogramov!

Ne strinjam se povsem s tem, da ni čas za evforijo. Prav je, da se veselimo in častimo naše košarkarje.

Objavljeno
06. september 2013 10.51
Košarka Slovenija Španija
Peter Vilfan
Peter Vilfan

To, kar smo videli na tekmi proti Špancem, je bila ena najboljših tekem Slovenije v zadnjih desetih letih, če ne najboljša. Ko nam ni šlo po načrtih in smo zaostajali, je imela naša igra ves čas rep in glavo. Imeli smo načrt, držali smo se ga in nismo se vdali. Tudi, ko so Španci pobegnili na devet točk, ni bilo v ekipi zaznati nobene panike. Vedeli so, da bodo prišle naše minute.

Te so ob odlični obrambi ves čas lebdele nekje nad stropom in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo uresničile. Špance smo na koncu razbili, to si upam trditi. Sicer je bila razlika res »le« devet točk, toda zame je ista, kot bi bila 20 ali 30. Božo Maljković je izjemno vodil tekmo. Njegove izjave pred njo so bile v slogu, ki jih na jugu poznajo kot »pila naopako« – bil je skromen in zadržan, a natančno je vedel, česa je sposobna njegova ekipa. Všeč mi je, da po koncu tekme naši junaki niso šli po avtograme. Vedeli so, da so vsaj enakovredni vsem tem zvezdnikom, če ne celo boljši od njih. Goran Dragić je bil zame prvo ime večera. Takšno igro od njega tudi pričakujem. V vseh elementih je bil najboljši. Blestel je v obrambi, držal ritem. Podatek, da je imel največ skokov pri nas, pove vse. To je bila njegova najboljša tekma za Slovenijo doslej. Bratu Zoranu Dragiću je vselej nekaj malega zmanjkalo, zdaj pa je pokazal, iz kakšnega testa je. Zadel je trojko, ko je bilo najbolj potrebno in bil eden ključnih igralcev. Boštjan Nachbar je razkazal izjemno kakovost in izkušnje. Ljudje so ob njegovem odhodu v Nemčijo menili, da je z njim konec, pa se je pokazalo ravno nasprotno. Povrnil si je samozavest!

Naši centri so bili izjemni, četudi statistika tega ne pokaže. Marc Gasol je moral kar šestkrat ali sedemkrat na igrišče in lahko si predstavljate, kako težko je zaustaviti takšno maso. Ne strinjam se povsem s tem, da ni čas za evforijo. Prav je, da se veselimo in častimo naše košarkarje. Odlično je namreč, da je napočil dan odmora. V tem času se bomo lahko spustili nazaj na zemljo in se zbrali za naslednjo tekmo. Spodrsljaj proti Gruziji bi bil velika škoda, saj imamo izjemno priložnost, da v drugi del prenesemo vse štiri točke. V bistvu smo že na prvih dveh tekmah storili to, kar smo si vsi želeli pred prvenstvom. In temu se ne gre odreči.