Odgovori na opoldansko vprašanje: občine

Manjše ali večje občine? Mnenja so deljena. Vsekakor pa velikost ni (nujno) edini kriterij.

Objavljeno
06. september 2013 18.08
Delo.si
Delo.si

 

Bomo z zmanjšanjem števila občin res privarčevali? Zagovarjate manjše ali večje občine? Kakšni so vaši argumenti?

To so bila naša opoldanska vprašanja. Ker so takšna, da danes razvnemajo vso Slovenijo, je jasno, da ste se »razgovorili« tudi v naši rubriki.

Objavljamo nekaj različnih mnenj:

Valvazora Janeza Ni problem samo občina strošek kot tak. Vsaka občina posledično gradi tisto, kar sicer običajno občine imajo, pa čeprav za par 100 ljudi. In posledično vzdrževanje, zaposlovanje itd. Ogromen strošek za veliko veliko redundantnosti. Ni problem v tem, da bi za razvoj potrebovali mikro občine, potrebujemo ustrezno definiranje razvoja in delitev denarja. Pa je to lahko dosti dosti bolj učinkovito tudi ob šestih občinah. Samo pravila igre morajo biti postavljena drugače. Veliko število občin pa je koristilo izključno SLS, SDS in NSi, ki so si tako zagotavljale veliko politično moč v državi in tudi edini razlog, zakaj so jih taisti tudi ustanovili. Centralizacija je demagogija, ki so jo seveda izrabljali da so to udejanili.

Franc Konc Obstoječe občine več ali manj dobro delajo. Nekatere imajo veliko kreditov, nekatere pa jih sploh nimajo. Po združevanju občin pa bodo tisti občani, ki njihove občine niso imele kreditov, morale plačevati za tiste, ki jih imajo, to ni v redu. Dalje, namesto, da bi povečevali delavna mesta in s tem polnili prazno državno malho, jih bodo z združitvijo ukinjali. Ne vidim, kaj bi z ukinjenjem občin bilo dobro? Slabo pa vidim. Vse zadeve, ki jih sedaj domača občina opravlja, bi morali občani hoditi po dokumente v oddaljene občine in imeli nepotrebne stroške. Torej z združevanjem občin se kaže zopet sovraštvo do volilcev in zopet samo jemanje in jemanje v nedogled že osiromašenim ljudel Slovenije

Vesna Osterc Manjše ali miniaturne občine, to bi bilo pravo vprašanje. Naša občina je res manjša, a se nenehno razvija. Sosednja občina je vasica s cerkvijo in ogromno novo šolo ter telovadnico, (Izvaja pouk le do 4. razreda) otrok pa nimajo. Take stvari bi bilo treba racionalizirati. Zakaj šola, če je sosednja šola oddaljena 4 kilometre, otroke pa vozi avtobus? Kak bolj pameten kriterij bi morali vzet za merilo.

Peter Krašovec Pustiti vse občine, kar jih je, ustanoviti celo nove, vendar ukiniti subvencioniranje tistih, ki se ne morejo same financirati ter tam postaviti neprofesinalne funkcionarje in občinske delavce. Potem pa naj se gredo občino. Poglejte si, kako imajo to urejeno v Avstriji, pa še tam jih združujejo brez velikega cirkusa.

Simona Lozinšek Mislim, da je prav, da se zmanjša število občin, je pa nekaj res, v teh malih občinah so nekateri, bolj sposobni, zaposleni in bolj se trudijo, kot v večjih, predvsem župani, tako, da je taka stvar vsa do potankosti za pretehtat. Odstaviti tudi nesposobne župane, ki občinam delajo velik minus, so podkupljivi in gledajo samo na svoj žep.