Odgovori na opoldansko vprašanje: »pregon« gorskih kolesarjev

So očitki o škodljivem vplivu gorskega kolesarjenja na okolje pretirani? Da, kolesarji ne uničujejo narave nič bolj kot pohodniki.

Objavljeno
28. januar 2014 15.12
Posodobljeno
28. januar 2014 17.00
Delo.si
Delo.si

Osnutek zakona o ohranjanju narave, ki vsebuje popolno prepoved kolesarjenja zunaj prometnic ni dovoljena je očitno vroča tema, zlasti med gorskimi vprašanji.

Na naše opoldansko vprašanje se je odzvalo rekordno število bralk in bralcev in je peščica je bila kritična na račun spornega obnašanja gorskih kolesarjev v naravi.

Še zlasti pa so se o tej temi »razgovorili« ljubitelji gorskega kolesarstva, ki so prispevali vrsto zanimivih mnenj in idej, zato se bomo tej temi posvečali še v prihodnjih dneh.

**********

P. Jurko Prepoved je nenaravna, gorski kolesarji ne uničujejo narave nič bolj kot pohodniki. Nestrpneži so redki, ampak so tako med kolesarji kot pohodniki. MTB turizem je pri nas potencialno zelo močan, namesto stimulacije dobi prepoved - svetovni unikum.

Mira Šunkar Spet lov na čarovnice. Največ škode v hribih delajo neosveščeni pohodniki, ki za seboj puščajo nesnago...., kolesarji sigurno NE, veliko hodim po hribih in me niti malo ne motijo.

Milena Padovac-Giacomelli Vprašajte Tanjo Žakelj. Ko bo prinesla kolajne, se bomo pa spet vsi po prsih tolkli.

Iztok Kurinčič Je gorsko kolesarjenje v naravnem okolju sprejemljivo? Da, v kolikor se bomo kolesarji držali etike gorskih kolesarjev: mimo pohodnikov vozi počasi ali ustavi, pohodniki imajo vedno prednost, mimo njih vozi počasi ali se popolnoma ustavi, ne zaviraj z blokirano gumo ...

Žiga Krofl: Ker sem spremljal že kar nekaj podobnih debat ob sprejemanju zakonov ki urejajo vožnjo v naravi, sem prepričan, da bo zakon sprejet v zelo podobni obliki kot je predstavljena sedaj. Kaj to pomeni? Prepovedi so splošne in se jih zato praktično ne da uveljaviti. Naravovarstveniki ne bodo dosegli ničesar, stanje bo isto kot dosedaj (tudi zakonsko), kolesarji bomo še kar v ilegali.

Jošt Žerjav Veste, spoštovanje do narave, ne izhaja iz tega ali si pohodnik, kolesar, gozdar, lovec ali morda gobar. Izhaja iz človeka, iz posameznika. Če bi bili vsi spoštljivi do narave, eden do drugega, potem sploh ne bi potrebovali zakonov.

Peter Batistič V primerjavi z vplivom enoletnega transporta alkoholnih pijač na planinske postojanke (kar je seveda legalno), ima 20 letno neomejeno izvajanje gorskega kolesarjenja zanemarljiv vpliv. Tudi dejavnosti kot so gozdarjenje, lov, ribolov, gobarjenje in živinoreja, imajo bistveno večji vpliv na okolje od kolesarstva.