Opoldansko vprašanje: iščemo primerno državo vzornico

Katera država je lahko Sloveniji realni vzor razvoja?

Objavljeno
18. september 2012 11.52
Posodobljeno
18. september 2012 12.00
Delo.si
Delo.si

Medtem ko se Slovenija otepa s hudo finančno krizo, na Slovaškem vse od konca devetdesetih let dosegajo relativno visoko gospodarsko rast, ki jo napovedujejo tudi za prihodnja leta. Ljudje v Bratislavi se ne morejo načuditi novicam o morebitnem bankrotu Slovenije.

Borut Meršak, direktor predstavništva Kovintrade na Slovaškem in predsednik Slovensko-slovaškega poslovnega kluba SLO-SLO je povedal: »V letih od 1998 do 2002 je vlada Mikulaša Dzurinde izvedla veliko reform, to se gospodarstvu zelo pozna. S pomočjo slabe banke so sanirali bančni sektor, za kar so porabili dobre štiri milijarde evrov, nato pa sanirane banke prodali tujcem in denar relativno dobro porabili za gradnjo infrastrukture. Zaradi dobrega stanja v bančnem sistemu so krediti na Slovaškem približno tri odstotke cenejši kot v Sloveniji. Razlika je lahko za podjetje bistvena, odloča med izgubo ali zaslužkom.«

Pred desetimi leti so na Slovaškem začeli tudi pokojninsko reformo, hkrati so državo odprli za tuje naložbe z davčnimi spodbudami in subvencijami.

To je le eden izmed primerov držav, v katerih kriza ni pustila tako hudih posledic kot v Sloveniji. Katero državo bi vi predlagali, da jo Slovenci vzamemo za vzor in s tem nadomestimo pomankanje lastne vizije o razvoju?

Bi lahko malce več pozornosti posvetili proučitvi razmer v naši severni sosedi Avstriji ali pa mogoče nekdanjim socialističnim baltskim državam, ki so tudi po velikosti primerljive s Slovenijo, npr. Estonijo, Latvijo?

Komentarje nam posredujte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na Delov Facebook profil in Twitterju. Objavili jih bomo v prispevku ob 18. uri.