Opoldansko vprašanje: iskanje prve zaposlitve

Kaj menite, da bi se moralo zgoditi, da bi mladi izobraženci prej prišli do zaposlitve?

Objavljeno
12. oktober 2012 09.19
LJUBLJANA SLOVENIJA 06.04.2011 POMLAD MLADI POLEZAVANJE NA SONCU FOTO: ROMAN SIPIC/DELO
Delo.si
Delo.si
Samo prvi teden oktobra se je na zavod za zaposlovanje prijavilo 3500 iskalcev prve zaposlitve, to je tisoč več kot lani v enakem času. Pridružili so se skoraj 13.500 brezposelnim, ki so prijavljeni na zavodu in še niso imeli redne zaposlitve. Med njimi je skoraj 2400 takih, ki imajo visoko, univerzitetno izobrazbo, magisterij in doktorat, njihovo število pa se iz dneva v dan še povečuje, zlasti v teh dneh, ko mnogi končujejo študij.

Mladi, ki so prejšnji mesec dobili službo, so nanjo v povprečju čakali dve leti. Zato vas v današnjem opoldanskem vprašanju sprašujemo:

Kaj menite, da bi se moralo zgoditi, da bi mladi izobraženci prej prišli do zaposlitve?

Bi se morali starejši prej upokojiti? Bi res moralo biti zaposlovanje in odpuščanje prožnejše?

Bi nemara morala poseči država s spodbudami za zaposlovanje in razvoj podjetništva? Ali bi bilo preprosto treba zmanjšati število vpisnih mest na fakultetah?

Kaj menite, da je ključno pri kandidiranju mladih za prosta delovna mesta - delovne izkupnje med študijem, veze in poznanstva, kreativnost in iznajdljivost pri iskanju zaposlitve ali predvsem prilagodljivost?

Odgovore na opoldansko vprašanje nam lahko pošljete po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa jih tudi sami objavite na Delovem Facebook profilu in na Twitterju. Izbrane odgovore bomo objavili ob 18. uri v prispevku Odgovori na opoldansko vprašanje.