Opoldansko vprašanje: naše vrednote

Mladi: katere so vaše osrednje vrednote? Odrasli: katere so vaše osrednje vrednote?

Objavljeno
04. september 2013 12.51
šipić Vročina
Delo.si
Delo.si

Na Češkem redkokdo sprašuje, ali želi poslušati o etiki. »Pri nas je drugače. Veliko predavam o etičnih vprašanjih in ta predavanja so večinoma dobro obiskana. Opažam pa, da med obiskovalci skoraj ni mladih. Predvsem v najstniških letih se oblikuje moralni pogled na svet,« je pred dvema letoma v intervjuju v Sobotni prilogi izjavil predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), akad. dr. Jože Trontelj.

Danes se je dr. Trontelj udeležil posveta na Brdu pri Kranju, kjer seveda nadalje razvija misel in premišljuje o tem, kako bi etiko in družbene vrednote približali mladim. 

»Mladim je treba dati dvoje: neoporečno znanje in etične vrednote, ki jih bodo ponotranjili in tako kasneje ravnali.«

Deset ključnih vrednot (kakor jih navaja psiholog Janek Musek): življenje/narava/zdravje, humanost, skrb za sočloveka, poštenost, pravičnost, mir/enakost, kultura, tradicija (tudi drugih družb), delo/ustvarjalnost, znanje/modrost.

Mladi: katere so vaše osrednje vrednote? Odrasli: katere so vaše osrednje vrednote?

Oboji: menite, da jih v družbi sicer primanjkuje? Katerih?

Se strinjate, da bi morali v šole uvesti predmet o etiki in družbenih vrednotah? Kako?

***

Odgovore na opoldansko vprašanje nam lahko pošljete po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa jih tudi sami objavite na Delovem Facebook profilu in na Twitterju.

Izbrane odgovore bomo objavili ob 18. uri v prispevku Odgovori na opoldansko vprašanje.