Opoldansko vprašanje: Nobelova nagrada

Je podeljevanje Nobelove nagrade izgubilo svoj smisel? Je nagrada z nekaj spornimi dobitniki izgubila svojo integriteto?

Objavljeno
11. oktober 2013 13.02
SWEDEN-NOBEL-MEDICINE-PRIZE
Delo.si
Delo.si

Ene najbolj prestižnih nagrad, ki jo dobitniki vedno nosijo s ponosom, se pogostokrat držijo tudi očitki o političnih motivih. Največjih očitkov sta bila deležna zadnja dva dobitnika - ameriški predsednik Barack Obama, ki je nagrado dobil zgolj zaradi uspešne volilne kampanje, nagrada pa naj bi bila po pojasnilih norveškega Nobelovega odbora motivacija za nadaljnjo delo za blaginjo človeštva, ter Evropska unija, ki so ji kritiki najbolj oporekali neaktivnost in brezbrižnost do nekaterih problemih. Letošnjo Nobelovo nagrado za mir, ki vsekakor pritegne največ pozornosti, so podelili Organizaciji za prepoved kemičnega orožja.

Sprašujemo vas, ali se strinjate z letošnjo nagrajenko? Zakaj da, zakaj ne?

Je norveški Nobelov odbor politično res nevtralen? Je Nobelova nagrada s spornimi nagrajenci izgubila svoj smisel? Mislite, da bi bil Alfred Nobel zadovoljen z izborom?

Odgovore na opoldansko vprašanje nam lahko pošljete po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa jih tudi sami objavite na Delovem Facebook profilu in na Twitterju.

Izbrane odgovore bomo objavili ob 18. uri v prispevku Odgovori na opoldansko vprašanje.