Opoldansko vprašanje: občine

Bomo z zmanjšanjem števila občin res privarčevali? Zagovarjate manjše ali večje občine? Kakšni so vaši argumenti?

Objavljeno
06. september 2013 13.35
Delo.si
Delo.si

Minister za notranje zadeve Gregor Virant si bo prizadeval zmanjšati število občin do lokalnih volitev prihodnje leto jeseni.

Cilj okoli 120 občin želijo doseči z združevanjem manjših občin – takih, ki štejejo manj kot 5000 prebivalcev. Najpomembnejša spodbuda za povezovanje bi bila spremenjena formula primerne porabe po zakonu o financiranju občin, ki je doslej favorizirala manjše občine, po spremembi pa bi bile na boljšem večje. Proti Virantovi reformi so se doslej odločno izrekli v opozicijskih strankah SDS, SLS NSi.

V skladu s predlogom ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta bi morali ukiniti devetnajst od sedemindvajsetih pomurskih občin. V Savinjski regiji bi število občin s sedanjih 31 zmanjšali na 11. Več o tem si preberite v našem šrispevku »Če je cilj ukinjanja občin varčevanje, Virantu predlagam, naj ukine državo«, kjer najdete tudi seznam občin z manj kot 5000 prebivalci.

Kaj o zmanjšanju števila občin menite vi?

Kaj bi nam prineslo manj občin?

So velike občine res boljše za občane?

Odgovore na opoldansko vprašanje nam lahko pošljete po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa jih tudi sami objavite na Delovem Facebook profilu in na Twitterju.

Izbrane odgovore bomo objavili ob 18. uri v prispevku Odgovori na opoldansko vprašanje.