Po šminkerjih – umazanci

Slovenski košarkarji so se na pritisk odzvali fantastično. Niso se spuščali niti v evforijo niti v depresijo.

Objavljeno
13. september 2013 10.20
Eurobasket 2013 Slovenija - Italija
Teoman Alibegović
Teoman Alibegović
Najprej naj povem, da je Božo Maljković zadel v polno. Izkoristil je vse prednosti naših centrov Begića in Vidmarja, hkrati pa omogočil, da sta se brata Dragić razletela po igrišču. Selektor je našel tekmečevo šibko točko na položaju organizatorja igre. To je bilo odločilno. Italijani so res v prvem polčasu zadevali kot za stavo, toda niso imeli slovenske energije. To so prinesli navijači, ki niso bili samo šesti igralec, ampak tudi sedmi, če ne celo osmi. Fantje so se na pritisk odzvali fantastično. Niso se spuščali niti v evforijo niti v depresijo. Ko so zgrešili kak odprt met, jih to ni vrglo iz tira. Obraz Gorana Dragića po prvem neuspešnem prostem metu je povedal vse. Šel je naprej, kot da se sprehaja v parku …

Še enkrat naj izpostavim vlogo Maljkovića. Naša tranzicija iz obrambe v napad je bila skoraj popolna. Božo vedno govori, da ga košarka, ki temelji na metih za tri točke, ne navdušuje. Ko so Italijani zadeli kakšno trojko preveč, se ni niti zdrznil. Povsem dobro pa se naš selektor zaveda, da bo zdaj treba narediti popoln miselni preskok. Grki so namreč diametralno nasprotna ekipa od Italijanov. Težki so, močni pod košem. Poleg tega imajo v Zisisu in Spanoulisu vrhunska organizatorja igre, za nameček lahko oba igrata na položajih številka 1 ali 2. Grki so zame najmočnejša reprezentanca iz koprske skupine, četudi so bili šele tretji.

Naših fantov sicer ne bi hotel preveč obremenjevati z naslednjimi tekmeci. Naj se kar poveselijo, kot so si zaslužili. Potem pa naj popolnoma spremenijo fokus. Pri tem bo spet imel odločilno vlogo selektor Maljković. Najtežja naloga v trenerskem poklicu je igralce pripraviti na povsem drugačnega nasprotnika. Grki ne dovoljujejo nasprotnih napadov, ki jih imamo mi tako radi. So zelo trdi, umazani, spotikajo in komolce vselej držijo narazen. Uživajo v igri na robu incidenta. So čisto drugačni kot »šminkerji« iz Italije. Tukaj bo imel pomembno vlogo tudi kapetan Jaka Lakovič, ki ima najdaljši staž v Grčiji. On morda še najbolje ve, da so Grki počasnejši od nas. Tu vidim našo glavno prednost.