Pogled strokovnjaka: Schalke varuh knapovske tradicije

Schalke bo napadal, čemur se pač ne bo mogoče izogniti, toda v tem bo zelo predvidljiv.

Objavljeno
30. september 2014 12.58
Germany Soccer Champions League
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar

Schalke je klub, ki neguje tradicijo tega okolja in poskuša v nogometu obdržati njegove značilnosti. Schalke je izvorno klub rudarjev, zato bi lahko dejal, da igra po knapovskih načelih. V tem je uspešen in zelo prepoznaven. Bojevitost, vztrajnost, čvrstost in odlična telesna pripravljenost so najpomembnejše značilnosti moštva, ki si prizadeva, da na igrišču »izkoplje čim več premoga, in to kar najhitreje«.

Mariboru se res ni treba bati, da bo Schalke napadal s pozicijsko igro, da bo žoga v njegovi posesti 70 odstotkov in več, to je slog igre, ki pač ne spada v to okolje. Schalke bo napadal, čemur se pač ne bo mogoče izogniti, toda v tem bo zelo predvidljiv. Toda tudi takšen je zelo močan, njegovo vztrajanje v igri prek bočnih položajev in s predložki je taktična rdeča nit rudarjev, ki so enako tečni, agresivni in napadalni na obeh straneh, in sicer z branilci in napadalci. Da bi se Mariborčani lahko zoperstavili temu, bo treba na teh položajih imeti tekaško sposobne igralce tako v zadnji liniji kot v srednji. Zaradi tega bi razmislil, če v ta »obrambni« koncept spada, denimo, Dare Vršič.

Schalkejevi predložki so lahko nočna mora za ožjo mariborsko obrambo. Ničkoliko žog leti pod noge, in ker se nikoli ne ve, kako in kam se bo žoga odbila, so sila nepredvidljivi in zato tudi nevarni. To zahteva maksimalno zbranost in disciplino v obrambi, ki pa mora biti budna tudi ob globinskih podajah izza zadnje mariborske linije.

Kdo bi bili lahko ključni domači igralci? Julian Draxler, Max Meyer, Sidney Sam, Chunedu Obasi, Klaas-Jan Huntelaar.