Pogled strokovnjaka: Za mrk ni pojasnila

Slovenija je igrala najboljšo košarko v tej skupini in bi si zaslužila prvo mesto v skupini.

Objavljeno
05. september 2014 10.52
BASKET-WC-2014-LTU-SLO
Dušan Hauptman
Dušan Hauptman
Krivica, ne morem reči drugega kot – krivica. Zame je Slovenija igrala najboljšo košarko v tej skupini in bi si zaslužila prvo mesto v skupini. Da ne bo pomote, besedo krivica uporabljam zato, ker so naši odigrali štiri odlične tekme in še tričetrt zadnje, potem pa v desetih minutah praznine zapravili priložnost, da končajo na prvem mestu v skupini. Po drugi strani so za takšen razplet krivi zgolj in le sami, do tega jih ni pripeljala pretirano agresivna litovska obramba. To, da so v desetih minutah dali le dve točki, je zame skrajno nenavadno, ne pomnim podobne tekme z velikih turnirjev, takšen mrk potem uniči cel dvoboj, četudi do tega zagotovo ni prišlo zaradi obremenjenosti s pomembnostjo tekme.

Vsak, ki je spremljal priprave reprezentance in uvodne nastope, je namreč vedel, da je naša slaba točka igra pod košema, da smo odvisni od meta in da se bo ta prej ali slej ustavil. To se je zgodilo ob nepravem trenutku, nenavadno pa je, da so naši sinoči grešili pri večinoma neoviranih metih, tudi pod košem niso izkoristili vsaj treh »zicerjev«. Morda bi lahko bili bolj agresivni, a po drugi strani je težko biti general po bitki. Jure Zdovc je po dvomesečnih pripravah gotovo verjel, da bo prej ali slej nekdo zadel, dovolj bi bil namreč en sam met in v igri je imel vse, ki slovijo kot izvrstni strelci.

A Slovenija je z igro, ki jo je imela do zadnjih desetih minut sinočnjega dvoboja, nekaj dosegla in v tej smeri mora nadaljevati. Nima namreč visokega igralca za pozicijsko igro pod košema, ima pa energijo ter strahotno hitre košarkarje in jaz le upam, da bo takšno igro gojila še naprej. To je igra, ki obeta užitek ob gledanju in spremljanju, če vse teče kot namazano, pa tudi rezultate. Bo ta poraz določil letošnjo uspešnost Slovenije na SP? Morda, saj je s tem ob predpostavki, da bo uspešna v osmini finala, v četrtfinalu naletela na ZDA, ki veljajo za nepremagljive, četudi je v košarki nehvaležno govoriti o tem, da je nekdo neranljiv. Bolj kot razmišljanje, kaj bo v naslednjem krogu ali dveh, pa se morajo zdaj v reprezentanci spopasti s tem, da poraz ne bi pretirano udaril po igralcih in pustil posledic. To pa bo težko, saj takšen krč, kot smo mu bili priča sinoči, težko izgine prek noči.