Propad hiše Murdoch

Ne glede na to, kaj bo še prišlo na dan, je škandal s telefonskim prisluškovanjem skladen z Murdochovo preobrazbo novic v propagando.

Objavljeno
12. julij 2011 17.38
Posodobljeno
13. julij 2011 08.00
Jonathan Schell
Jonathan Schell
V štirih desetletjih, odkar je afera Watergate pogoltnila ameriškega predsednika Richarda Nixona, so politiki znova in znova preslišali glavni nauk tega škandala – da je prikrivanje zločina hujše kot sam zločin. Kot pri Nixonu je bila cena, ki so jo plačevali za prikrivanje svojih hudodelstev, višja od tiste, ki bi jo plačali za sama hudodelstva.

Zdaj smo za spremembo priče škandalu, ki je to pravilo prekršil – prisluškovalni aferi, ki je do temeljev pretresla britansko politiko. Zadnjih deset let je tabloid News of the World, last družbe News Corporation Ruperta Murdocha, prisluškoval telefonskim pogovorom 4000 ljudi. Na seznamu niso bili samo člani kraljeve družine, slavne osebnosti in drugi pomembneži, temveč tudi družine vojakov, ki so padli v Afganistanu in Iraku, in žrtve terorističnega napada v Londonu julija leta 2005.

Še Stalin ni prisluškoval mrtvim

Vse se je razkrilo, ko je Guardian poročal, da so novinarji tabloida vdirali v telefon pogrešane 13-letne Milly Dowler, očitno v upanju, da bodo prestregli zasebne izraze žalosti in obupa družinskih članov, da bi jih objavili na naslovnici svojega časopisa. Ko so pol leta pozneje našli truplo umorjene deklice, sta družina in policija mislili, da je morda še živa, saj so operativci časopisa brisali sporočila, ko je bil telefonski predal njenega telefona poln. (Po besedah predstavnikov Scotland Yarda so Murdochovi novinarji domnevno podkupili uradnike na srednji ravni policijske hierarhije, od katerih so tudi dobivali informacije.)

V obsežnih analih prisluškovanja je vse to novo. Še Stalin ni prisluškoval mrtvim.

Sledilo je skrivanje. James Murdoch, Rupertov sin in predsednik in glavni direktor poslovne dejavnosti News Corporation za Evropo in Azijo, je odobril skrivna plačila v znesku milijon funtov (1,6 milijona dolarjev), da bi si kupil molk žrtev, ki so jim prisluškovali. Baje je bilo uničenih na milijone internih elektronskih sporočil. Kljub temu lahko rečemo, da še posebej gnusna nečloveškost prvotnih dejanj ostaja bolj šokantna od podrobnosti prikrivanja.

Propagandni stroj desnice

Kljub temu bodo politične posledice prisluškovalnega škandala odvisne od veliko drugih stvari kot samo od izida uradne preiskave, ki zdaj teče v Veliki Britaniji. Posledice škandala bodo predvsem odvisne od tega, kako bodo vlada in državljani presodili, kaj News Corporation v resnici je.

Murdoch ima News Corporation za časopisno podjetje. V resnici pa prvič, spada v industrijo zabave, saj mu večino prihodkov prinašajo filmska in televizijska podjetja. Drugič, še pomembneje je, da je propagandni stroj za desničarske cilje in politične osebnosti.

Najbolj znani obraz družbe News Corporation je televizijski kanal Fox News. Njegova glavna značilnost je vztrajno širjenje desničarske ideologije. Medtem ko je bila politična propaganda nekoč domena vlad in političnih strank, je Fox News formalno neodvisen od prvih in drugih, čeprav služi večinoma interesom ameriške republikanske stranke.

Država v državi

News Corporation je v Veliki Britaniji postal nekakšna država v državi. Podkupuje policijo, si lasti policijsko pravico do nadzora in ustrahuje politike, da ob teh grdobijah zamižijo na eno ali obe očesi. V ZDA se vede podobno. Svojo medijsko moč je uporabil, da je v življenje priklical samostojno politično organizacijo, gibanje Čajanka.

Vse to je zelo daleč od tistega, kar bi morala biti časopisna organizacija. Glavna vloga novinarstva v demokraciji je, da ljudem z informacijami o vladi, drugih vplivnih institucijah, civilnih gibanjih, mednarodnem dogajanju itd. omogoči opravljanje državljanske vloge. News Corporation pa je takšno novinarstvo nadomestil z žgečkljivimi vsebinami in opravljanjem, kot takrat, ko je leta 1984 prevzel tednik News of the World in ga spremenil v tabloid, in kot je to s pristransko kampanjo storil, ko je leta 1966 ustanovil Fox News.

Nič čudnega, da je uredniška neodvisnost Fox News, pa tudi drugih medijev, ki so last News Corporation, postala žrtev centraliziranega nadzora, vodenega s trdo roko. Novice in komentarji so pomešani v nepretrgan tok politične propagande. Ideologija je izrinila resničnost. Za »komentatorje« najemajo glavne republikanske osebnosti, med njimi tudi morebitne kandidate za predsedniške kandidate te stranke. Njihova posebna sposobnost je spreminjanje propagande v finančni uspeh.

Napad na glavno orodje demokracije

Glede na donosnost tednika The News of the World ne preseneča, da je Murdoch odvratno vedenje svojega zdaj propadlega paradnega konja prenesel tudi na druge svoje medije. Ne glede na to, kaj bo še prišlo na dan, je škandal s telefonskim prisluškovanjem skladen z Murdochovo preobrazbo novic v propagando. Oboje je napad na najpomembnejše orodje demokracije – na zid, ki ločuje medije, državo in politične stranke. Murdoch te enote združuje v eno samo silo, ki ni nikomur odgovorna in ki nima nobenih zadržkov in pomislekov, kot smo zdaj videli v Veliki Britaniji.

To bi nas moralo prisiliti, da se soočimo z neprijetno realnostjo, ki je osnova tako za britanski prisluškovalni škandal s svojim polmrakom grozljive krutosti, in za Fox News, ameriški najpopularnejši informativni kanal. Vse preveč ljudi hoče imeti tisto, kar ponuja News Corporation. Tisto, kar hoče imeti preveč ljudi, je lahko nevarno za civilizirano družbo, ki temelji na zakonih.

Kot MediaSet Berlusconija

Da bi za trenutek zaznali, kako je to nevarno, pomislimo na Italijo, kjer medijski konglomerat MediaSet premiera Silvia Berlusconija z Murdochu podobno kombinacijo plehkih varietejskih predstav in pristranskega političnega teatra od osemdesetih let prejšnjega stoletja zapeljuje široke plasti volilnega telesa. Ko je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja razpadel italijanski povojni strankarski sistem, se je Berlusconiju posrečilo ustanoviti svojo politično stranko, si pridobiti oblast in v času treh vladnih mandatov prikrojiti zakone in vladne institucije, da služijo njegovim poslom in osebnim interesom.

Zdi se, da je bila družba News Corporation odločena, da Veliko Britanijo in ZDA popelje po podobni poti. Zdaj pa se je vsaj v Veliki Britaniji politični razred uprl. Premier David Cameron, ki je imel tesne vezi z voditelji News Corporation in je za svojega tiskovnega predstavnika celo zaposlil nekdanjega urednika tednika The News of the World, ki so ga pred kratkim aretirali zaradi vloge v škandalu, je prisluškovanje obsodil kot »ogabno«. Laburistični voditelji, ki so si tudi prizadevali za Murdochovo naklonjenost, pa so medtem prisegli, da bodo preprečili Murdochov poskus popolnega prevzema največje britanske plačljive televizije. Ni mogoče napovedati, ali se bo upor razširil tudi na drugo stran Atlantika.

Project Syndicate, 2011

Jonathan Schell, član The Nation Instituta in gostujoči profesor na Univerzi Yale. Je avtor dela The Seventh Decade: The New Shape of Nuclear Danger.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.