Vzemite Evropo v svoje roke

Državljani EU bodo prvič neposredno vplivali tudi o naslednjem predsedniku evropske komisije.

Objavljeno
09. september 2013 23.10
FRANCE-EU-ECONOMY-BUDGE
Anni Podimata
Anni Podimata

Kriza, rekordno visoka brezposelnost in vrsta reševalnih akcij ustvarjajo splošno ozračje, da odločitve Evropske unije niso dovolj legitimne, učinkovite oziroma so brez ustreznega nadzora. Nekateri ob tem verjetno občutijo jezo in zahtevajo spremembe. Vendar ni razloga, da bi se počutili nemočne: vedno so načini, kako te spremembe uresničiti.

V preteklosti je evropski parlament že dokazal, da je politični akter, ki se je pripravljen spopasti z izzivi in sprejeti odločitve, ki vplivajo na številna področja našega življenja: od evropskega proračuna in nadzora nad bankami do pravice do zaposlitve, varnosti v cestnem prometu, stroškov gostovanja v mobilnih omrežjih in celo zraka, ki ga dihamo. Dokazal je, da je pripravljen in sposoben upoštevati voljo državljanov in zagovarjati njihove interese. Uprl se je poskusom drugih evropskih institucij in vlad, ko so želele omejiti učinek novih pravil, in državljanom zagotovil več pravic, več demokratičnega nadzora in več preglednosti, med drugim tudi s pripravo novega sistema gospodarskega upravljanja ter z izboljšanjem varstva podatkov in zasebnosti.

Omejevanje nagrajevanja bankirjev, prizadevanja za uvedbo davka na finančne transakcije, javna razprava in zavrnitev mednarodnega sporazuma proti ponarejanju (Acta), ustavitev sporazuma z ZDA o prenosu bančnih podatkov o evropskih državljanih iz sistema mreže SWIFT – to je le nekaj nedavnih primerov.

V svojih prizadevanjih za spremembe in večjo učinkovitost želi evropski parlament narediti še korak dlje. Če je to volja volivcev, lahko evropski parlament odloča in ravna drugače. Moč je torej v vaših rokah.

Vi, evropski volivci imate izključno pristojnost, da odločate o politični večini v evropskem parlamentu, o večini, ki odloča o smeri priprave nove zakonodaje, spremembah politik in poteku razprav. V preteklih letih je evropski parlament postal najvplivnejši in najbolj transparenten parlament v Evropi. Pomembno je, da ta vpliv temelji na volji kar največ Evropejcev.

Tokratne evropske volitve bodo drugačne in vaš glas bo pomembnejši kot kdajkoli prej. Državljani 28 držav članic prvič v zgodovini z oddajo svojega glasu ne bodo le neposredno vplivali na sestavo parlamentarne večine, ampak tudi na odločitev o tem, kdo bo naslednji predsednik evropske komisije, in s tem določili tudi politično usmeritev prihodnje »evropske vlade«.

Zdaj imate priložnost, da prevzamete odgovornost za vašo Evropo. Naj vaš glas, ki ga boste oddali, pošlje sporočilo: Želim imeti vpliv, želim sodelovati pri sprejemanju evropskih odločitev na ekonomskem, finančnem, zdravstvenem, okoljskem in pravosodnem področju. Evropski parlament je predstavnik evropskih državljanov, prek njega se vaš glas sliši tudi v EU.

Iz vsake krize lahko pridemo močnejši. Močnejši smo tudi, če se nas vse več zaveda, da odločitve Bruslja resnično vplivajo na naša življenja in da potrebujemo Evropo, če želimo biti kos prihodnjim izzivom.

S tem ciljem smo pripravili tudi informacijsko kampanjo evropskega parlamenta: seznaniti vas želimo z obsegom njegovega vpliva. Kampanja, ki smo jo naslovili Ukrepaj. Sodeluj. Vplivaj, bo trajala do evropskih volitev, te bodo 25. maja 2014, do izvolitve predsednika evropske komisije in potrditve njegovega političnega programa.

Anni Podimata in Othmar Karas podpredsednika evropskega parlamenta