Brod na Muri: Dragi Borut ..

Anton Štihec (več) ne išče podpore predsednikov strank. Njega podpira ljudstvo.

Objavljeno
14. oktober 2014 12.24
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Temperatura v pomurski metropoli raste. Manj kot teden dni je do drugega kroga županskih volitev in med precej izenačenima kandidatoma za murskosobškega župana raste tudi napetost. Ali bolje rečeno, vsaj v enem od njiju očitno raste napetost in nelagodje.

Anton Štihec je glede na to, da je doslej županoval že dva mandata in pol in da je trikrat zapored dobil voolitve v prvem krogu, takšen razplet pričakoval tudi tokrat. Pa so številni kandidati, tudi takšni eksoti, ki bi radi znova razglasili samostojno Prekmursko republiko, glasove preveč razdrobili in z Aleksandrom Jevškom se bo Štihec moral v nedeljo pomeriti še enkrat.

Jevšek je že v prvem krogu glede na to, da je novinec v politiki, dobil presenetljivo velik del glasov, za drugi krog pa so ga dodatno podprli trije kandidati iz prvega kroga in njihove stranke. In to je očitno tisto, kar dviga napetost pri Antonu Štihcu. Sam namreč po prvem krogu poleg dveh dotedanjih strank in podpisov volivcev ni pridobil nobene nove podpore. Zato nam je dejstvo, da ga pri tem Jevšek prehiteva, te dni pokomentiral z besedami, da »njega podpirajo ljudje in da ne potrebuje in ne išče podpore predsednikov strank«.

Pa poglejmo, če je pri njem res tako.

Leta 2002, ko je prvič kandidiral za župana in izgubil, je bil skupni kandidat šestih strank. Pošteno se je verjetno moral potruditi, da je prepričal predsednike tolikšnega števila strank, da ga podprejo oziroma da postane njihov kandidat.

Na nadomestnih županskih volitvah leta 2004, ko je prvič zmagal, in to v prvem krogu, je nastopil kot skupni kandidat petih strank. Tudi pred takratnimi volitvami je najbrž precej časa porabil za prepričevanje strankarskih vodstev oziroma predsednikov in ni bilo veliko govora o ljudstvu, saj tudi ni zbiral podpisov volivcev.

Tudi na naslednjih rednih lokalnih volitvah leta 2006 je poiskal in dobil podporo pri petih političnih strankah in kot njihov skupni kandidat znova zmagal v prvem krogu. Še vedno ni bilo govora o ljudstvu in volivcih, le stranke so bile pomembne.

Pred lokalnimi volitvami leta 2010 je v javnost prišlo že legendarno Štihčevo pismo takratnemu predsedniku Socialnih demokratov in vlade Borutu Pahorju, v katerem je napisal, da Pahorja vabi, »da med svoje potencialne rešitve za županske volitve v MO Murska Sobota vključite tudi opcijo, da me podprete kot neodvisnega nestrankarskega županskega kandidata«. Podobna pisma je tistega leta poslal kar osmim predsednikom političnih strank in postal skupni kandidat treh strank in skupine volivcev.

Letos sta ga v prvem krogu za svojega kandidata vzeli le še dve stranki, zato je spet zbiral tudi podpise volivcev, Jevšek pa je poleg tega, da je kandidat Socialnih demokratov, za zdaj dobil podporo še štirih drugih strank, ki za Antona Štihca nenadoma niso več pomembne, ampak šteje samo podpora občanov.


Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.