Brod na Muri: Kaj je bolj pomembno?

Banke nikoli niso in nikoli ne bodo reševale države in državljanov, prostovoljci pa to počnejo ves čas.

Objavljeno
12. junij 2017 18.08
Jože Pojbič
Jože Pojbič

V Sloveniji je okrog 60.000 aktivnih prostovoljnih gasilcev, takšnih, ki so vedno pripravljeni za akcijo. Velik del te množice prostovoljcev, ki so se pripravljeni izpostavljati ognju in drugim nevarnostim samo za prijazno zahvalo, je samo del sistema za zaščito in reševanje, v katerem je skupaj skoraj 80.000 pripadnikov, deloma poklicnih, deloma dolžnostnih, več kot polovica pa jih je  prostovoljcev. Taborniki in skavti se v tem sistemu urijo za postavljanje začasnih bivališč in za odstranjevanje posledic naravnih nesreč, kinologi svoje kosmate prijatelje urijo za iskanje in reševanje ponesrečencev in to v resničnih nesrečah potem tudi zelo uspešno počnejo, radioamaterji so pripravljeni vskočiti s svojimi radijskimi zvezami, če odpove vse drugo, potapljači vse prepogosto iščejo utopljence, pripravljeni pa so tudi za kakršnokoli drugo nalogo v vodi. O Rdečem križu in Slovenski Karitas bi lahko govorili kar nekaj časa, da bi našteli vse, kar so pripravljeni in kar tudi počno ob naravnih in drugih nesrečah. Pa gorski in jamski reševalci, ki zavestno tvegajo svoja življenja zaradi tistih, ki iz nespameti, neznanja ali napuha v gorah ali kraških jamah tvegajo preveč ali pa zgolj niso imeli sreče...

Seznam takšnih, ki so pripravljeni tvegati tudi svoje zdravje in življenja samo zato, ker hočejo drugim, posredno pa tudi državi pomagati s svojim znanjem in sposobnostmi, , je torej zelo dolg. In veliko njihovih predstavnikov se je v četrtek zbralo v Murski Soboti na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja. Da bi vsem pokazali, kaj počnejo, kako to počnejo in kakšno korist imata družba in država od njih. Morda pa malo tudi zato, da bi od najvišjih odločevalcev v državi slišali kakšno vzpodbudno besedo ali pohvalo. 

Toda na otvoritvi Bogatajevih dnevov ni bilo prej napovedovanega predsednika vlade Mira Cerarja, ki bi lahko izrekel takšno pohvalo in zahvalo množici prostovoljcev. In tudi resorna, obrambna ministrica Andreja Katič je svoj prihod v Mursko Soboto in nagovor zbranim odpovedala v zadnjem trenutku. Ker da imajo predsednik vlade in ministri tačas bolj pomembno delo, je na otvoritvi dejal soboški župan Aleksander Jevšek.

To pomebnejše delo je bila vladna seja, ki se je zavlekla v pozne popoldanske ure (tudi) zato, ker so na njej odločali o (ne)prodaji Nove ljubljanske banke. Govora je torej bilo o še enem breznu, v katerem je izginilo na kupe davkoplačevalskega denarja in ki so ga vodili tudi takšni ljudje, ki so po svojem neuspešnem delu brez sramu pokasirali milijonsko odpravnino. 

Banke nikoli niso in nikoli ne bodo reševale države in državljanov, saj se že nekaj časa dogaja obratno - država in posredno tudi državljani rešujejo banke. Zgoraj našteti prostovoljci in poklicni pripadniki pa zares rešujejo ljudi, premoženje in s tem posredno tudi državo. Kdo je tu pomembnejši? 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.