Brod na Muri: Za vladavino prava ali pravu?

Če bi se res zavzemali za pravno državo, bi zborovanje pripravili pred Nafto Petrochem ali pred Muro.

Objavljeno
09. september 2014 12.31
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Ljubiteljski pravni strokovnjaki, organizirani v Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odboru 2014, ki slovensko sodstvo že nekaj časa učijo, kako je treba pravilno voditi sodne postopke in kakšni dokazi so v teh postopkih po njihovem mnenju dovoljeni in kakšni ne, so razširili svojo dejavnost. Vsakodnevna zborovanja pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani, ki jih glede na posnetke, ki krožijo na medmrežju, organizira, koordinira in vodi strumni, nepopustljivi in strogi Poldi, se jim ne zdijo dovolj za dosego njihovega visokega cilja - vladavine prava. Zato so shod, podoben ljubljanskemu, včeraj organizirali tudi pred okrožnim sodiščem v Murski Soboti in še pred nekaj sodišči po Sloveniji. Ker da se v postopkih pred slovenskimi sodišči - tako verjetno tudi pred okrožnimi zunaj prestolnice - množično kršijo človekove pravice in temeljne svoboščine. Kozjih molitvic, morda spet s kakšnim udarcem z dežnikom po glavi, bodo v prihodnje torej naučili vse slovenske sodnike in ne samo tiste na vrhovnem sodišču v Ljubljani.


Shodi ZA VLADAVINO PRAVA so poimenovali ta svoja srečanja in že vnaprej zapisali svoje zahteve: »sprejem takojšnje odločitve vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janeza Janšo, odpravo neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria in dejansko vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države.«


Pa se je pri poimenovanju shodov z njimi najbrž poigral tiskarski škrat. To, da ulica narekuje sodiščem, kaj naj storijo, koga naj osvobodijo in koga obsodijo, kakšni dokazi so sprejemljivi in kakšni ne pač ni vladavina prava. Tudi to, da ti isti uličarji pravnomočno sodbo razglasijo za neustavno, čeprav ustavno sodišče o tem še ni reklo ničesar, ne more biti boj za vladavino prava. Organizatorjem zborovanj - pa naj bo to Poldi ali Odbor 2014 - se je verjetno zapisalo in so se zmotili v eni sami črki, ki je po nepotrebnem spremenila pomen in namen njihovih zborovanj. Gotovo so hoteli napisati »Shod ZA VLADAVINO PRAVU« in ne »Shod ZA VLADAVINO PRAVA«. Kajti to, kar poskušajo doseči in to, na kakšen način to poskušajo, je poskus vladati pravu in ne prizadevanje za to, da bi pri nas pravo in pravna država dobila veljavo in pomen, kakršnega imata v normalnih državah.


Če bi se namreč v resnici zavzemali za pravno državo in za pravice ljudi, bi svoje zborovanje pripravili na primer pred vratarnico Nafte Petrochem, kjer tamkajšnji delavci proti lastnici tega podjetja, državi Sloveniji, in za svoje pravice stavkajo že peti teden. Ali pa bi šli pred soboško Muro in protestirali, ker bodo delavci stare Mure namesto, da bi v stečajnem postopku dobili odpravnine, morali plačati stroške neuspešnih pravdnih postopkov. Toda, saj res, Odbor 2014 ni odbor za varstvo pravic ljudi, ampak za varstvo človekovih pravic. Pravic enega človeka.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.