Brodet s škarpeno: Amaterji proti Titu

Vlaka ne bo, ceste bomo zožili in morje delili - na karte!

Objavljeno
03. junij 2017 18.09
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Končno! Je bil že dolgčas. Vso zimo je promet med Ljubljano in morjem nekako tekel. Zdaj, ko so turisti tukaj, je čas za kontra akcijo. Recept je preprost: počakaš na poletje, na boljšo turistično sezono ... In zožiš cesto. Pa da vas vidimo junake, kdo si bo upal še pisniti, da je cesta proti morju preozka. Šest kilometrov ceste se v Sloveniji prenavlja pol leta in zdaj boste dali lepo mir, z uhlji navzdol v koloni si boste ogledali Postojno in tri ali štiri mišičnjake ob cesti. Da bi delali ponoči, v trikrat izdatnejših ekipah, z več stroji, s pomočjo vojske, gasilcev, škofov, kardinalov, maharadži jogijev, s helikopterji in amfibijami, da bi delali z mladinskimi delovnimi brigadami (še pomnite, tovariši – proga Šamac–Sarajevo: 239 kilometrov železniške proge v 230 dneh s krampi in karjolami in z 200.000 omladinci?) ..., vse to je danes na Luni. Zdaj smo napredni in sodobno tehnološki. Z vrhunsko pravno in moralno zakonodajo. Etični. Državno lojalni. Demokratični. Okoljevarstveni. Vse delamo po pravilih. In prijazno svinjamo. Pa kaj bi še radi! Morje? Vlak? Malo morgen! Vlaka ne bo, ceste bomo zožili, morje pa delili – na karte. Škarpena predlaga sistem par-nepar (patent Milka Planinc). Parne številke bi se vozile ob sobotah na morje, neparne ob nedeljah.

Na Belvederu so odprli enega lepših hotelov na Obali. Najstarejši hotelir slovenske Istre Branko Seljak (ki dela samo 48 let v turizmu) si je dal v glavo načrt, da bi Belvedere dosegel nekdanjo slavo. Samo redki posamezniki vedo, da je v šestdesetih sem prav rad zavil tovariš Broz. Ivan Silič, ki je tudi že kakšno leto v zasluženem polpokoju, pove, kako jih je enkrat na začetku poletja zjutraj presenetila sirena, kolona črnih avtov in v enem od njih Tito in Jovanka. Šefa bi skoraj kap, kuhinjo in bife so zasedli bodigardi, ki so nemudoma skuhali kavico in naročili malemu Ivanu, naj postreže maršalskemu paru. Fantu so se tako tresle roke, da bi ju bil skoraj polil. Jovanka je Ivana še utegnila vprašati, kje je plaža, potem pa ga je od treme in rešpekta kar izstrelilo za šank. Branko Seljak bi se zdaj moral zadovoljiti z maršalom Mirkom. Ampak novodobnim maršalom se, k sreči, o Belvederu niti ne sanja.

Del mesta je v četrtek spustil zastavo na pol droga. Izpad iz prve nogometne lige je ponižanje par excellence. Krivico so zanetile osi zla in komunistična zarota. So seveda tudi takšni, ki šerifu privoščijo razbitje najdražje igračke v karieri in pravijo: Ima boga! O. K., spravite se na šerifa in ga masirajte po mili volji. Kdor jih išče, jih tudi najde. Ampak povejte vi meni, zakaj je treba kaznovati vse fuzbalerje, ker šerifu že od osnovne šole matematika ne nese v pravo smer? Menda celo v Bibliji piše, da je politiki prepovedano igrati nogomet. Zdaj nihče več ne bere Biblije. Tudi Tito pride vse preredko v Koper. In šerif ne popušča. Če so njemu ukradli Ankaran, si bo v Koper pripeljal privat nogometni Ankaran. Koper pa bo četrtoligaš z najlepšim stadionom na svetu.