Brodet s škarpeno: Mi smo šampinjoni

Objavljeno
14. november 2015 13.43
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper


Tito je rekel: »Bolje rat nego pakt.« Egon Bandelj, primorski medijski stric iz Splošne plovbe, pa: »Bolje Popo kot Petan.« Škarpena dodaja, da je vendarle boljša primerjava Popota s Petanom kot s Cerarjem. Ja, ampak nismo prav daleč. Ko pomislimo, kakšne jih kuhajo, opustimo vse upe, mi, ki vstopamo.

Narod niti zastrigel ni z ušesi, ko je prejšnje dni iz Bruslja pricurljalo in že 77-ič demantiralo Gašper Šiča, da se bo Slovenija lahko prijavila z drugim tirom na evropska sredstva šele po letu 2018, ker se tudi v drugo ni prijavila na razpis. Leta 2018 Mirko ne bo več premier, da se razumemo, ampak tudi tira ne bo. In kaj potem pomagajo menjave premierov?

Ste si morda zapomnili, kaj je poleti govoril naš Mirko o madžarskem postavljanju protibegunske ograje na meji s Srbijo in Hrvaško? Še septembra se je v palači Združenih narodov čudil Orbanu. Ste že slišali za dolžino spomina zlate ribice, ki traja kakih 22 sekund? Tudi spomin volilne baze je podobno zlat. Poleti je tri četrt Slovencev proti madžarski ograji, jeseni pa se jih skoraj dve tretjini toplo ogreje za slovensko ograjno varianto.

Popo se je na Bonifiki spičil s svojim najdražjim prijateljem Antejem, ki je pobral sedem svojih nogometašev in rekel Popiču: »Gremo mi po svoje, brcaj sam z obema Gašparjema.« Kaj bo prinesel na videz nedolžen preobrat v enem od zakotnih fuzbal klubov, bodo kmalu pokazale odločitve na drugih terenih. Če se poličniki, tožniki in druge aktivne trobente ne bi toliko ihtavo zaganjali v Popota, bi imeli že zdavnaj revolucijo in kontrarevolucijo v Kopru. Stvari bi se uredile same po sebi, po logiki narave.

Uprava portoroškega Turizma je pripravljena Škarpeni prepevati samo eno pesmico: Mi smo šampijoni. Pesem lajnajo že vrsto let. Ko pa so Brodetovi špijuni natančneje prisluhnili zguljeni himni portoroškega Turizma, so razkrili zanje šokantno skrivnost: uprava Turizma v resnici poje takole: Mi smo šampinjoni ... Zdaj se vrli turistični šefi branijo, da so vse te novice o šampinjonih ena sama špekulacija, natolcevanje in lahko popadljivi senzacionalizem. Naše špijune pa še zmeraj resno zanima, za kakšen poslovni trik gre pri teh »šampinjonih«. Agent 7.0.0. zatrjuje, da pravi turistični šampijoni nikoli ne odpuščajo delavcev, šampinjoni pa počnejo ravno nasprotno.

Škarpena razpisuje nagradno igro za bralce z naslovom: Kdo je videl Petra?. To ni igra na srečo, ampak kviz s podnaslovom Kam se je zadnje leto skril piranski župan. Pred volitvami smo ga videvali na vsaki pušpanovi vejici in vsakem kandelabru. Takoj po sladki zmagi nad Jeretičem je obljubil takojšnjo prenovo obalnega pasu na Fornačah in začetek gradnje Doma vodnih športov. Obljube je popapala miška. Za premik v Piranu je zato poskrbel letošnji občinski lavreat oče Zorko, ki bo v dobrem mesecu namestil dva nova zvonca v kampanilu. Pirančani sicer nimajo pojma, zakaj bi jim dva zvonca prinesla kak bistven napredek v življenju. Bodo pa imeli vsak dan več priložnosti vprašati: Komu zvoni? V demokraciji se vpraša lahko.