Brodet s škarpeno: Chi fa meno*

Tovar'ši, a smo se za to boril'?

Objavljeno
14. september 2013 18.48
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Naša prva ministrica očitno obvlada trešet in chi fa meno (kdo dobi manj). Ker Škarpeni ni povsem jasno, koliko briškule še obvladajo na drugi strani Trojanskega klinca, pa je skoraj gotovo že slišala za tarok. In pri taroku včasih pade klop. Ben, klop je neke vrste chi fa meno.

Ko se loti davčne politike, se odloči za klopa, ko gre na dražje vinjete, je pri chi fa meno. Davčna politika je umetnost. Nekaj podobnega kot Mozartova opera buffa Cosi fan tutte. Bolj pritiskaš, manj lahko dobiš. Take so vse.

Slovenskim cestam so že ob rojstvu rekli avtocestni križ. Ta križ je zdaj tako zabasan, da ima nadvse spoštovana gospa navsezadnje prav. Na peščici avtocestnih postajališčih je poleti tudi nesramno veliko turistov. Na njih se prav grdo drenjajo in plenijo gostišča, drage trgovinice s pičlo ponudbo in delajo gnečo pri bencinskih hlapih. Škarpena si je poleti ene trikrat privoščila kvadogaja na tej naši mega cesti. Na Lomu si je že zarisala prostor, kjer bi scimprala stojnico (štant po domače). Pekla bi takšne klobasice, s takšnimi kruhki, s tako svežim pivcem, s tako dobrim hrenom, joj..., da bi cekini kar padali. Če ne bi bilo več prostora za štante, bi pet kilometrov dalje naredila tri nova počivališča z lučkami, z avtomati, s sladoledi, z ljimonadami vseh barv, z jagodnim frapejem in čokolado, s kajmakom in marmelado... Ma koliko davkov bi lahko in tako rada plačala gospej Alenki. Ona pa - chi fa meno!

Če bi igrala šah ali vsaj damo, bi morala graditi tretji avtocestni pas in vsaj pet ali šest novih počivališč. Kje pa! Ona (po Janez Ivanovo) raje udari chi fa meno! Škarpena ocenjuje, da bo 16-odstotna podražitev vinjet morda premalo. Če bi denimo podvojila ceno, bi se morda kaj poznalo. Spoštovana gospa resno tvega, da bo avtov še naprej nesramno veliko. Bolj bi pritisnila nanje, manj bi jih bilo.

Naši agenturi je kar malce žal izolskega župana, ki si je upal v sršenje gnezdo kmetijskih zemljišč. Kolencu je počil film, ko je preračunal, da je pravzaprav manj kot polovičen župan. Na dobri polovici občine šefujejo Ta kmečki iz Ljubljane, ki pošiljajo ubogim vrtičkarskim param grozilno odpovedna pisma, in jih hujskajo proti njemu, ki jim je želel samo dobro. Hotel je zaustaviti Turke, Grke in druge janičarje, ki si gradijo gradove na siromašni zemljici.

Zakone so zapisali tako, da so zemljo pobrali Istranom in jo po mili volji delijo svojim vazalom. Škarpeno resno in brez heca zanima, kateri župan mini občin bi gledal mirno, če bi mu prišla naša agentura in mu razglasila veselo novico, da je od Brodetovega odvzema kmečke zemlje dalje župan samo še tretjine občine. Naj vidimo te demokratično razpoložene župane, ki se razumejo na lokalno samoupravo! Od sebe nič, drugim pa bi vzeli vse, kaj? Kje je tukaj Alenka? Kje minister Gregor Previrant, kje Ernesto, kje Luka Luškič? Ni, jih ni. To ni v našem delokrogu. Mi nismo od tukaj. Nismo iz Izole... A Giovanni della Terra bi pa pozidal Hildino in Maversenično obalco, kaj? Tovar'ši, a smo se za to boril'?

*Kdo dobi (naredi) manj