Brodet s škarpeno: Delfini in škovacini

Desetič: Nikoli ne grozim mamam nogometašev.

Objavljeno
02. marec 2018 19.47
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Ni res, da so delfini v četrtek dopoldan prišli pred piransko Punto zato, ker bi jim piranski Akvarij organiziral tečaj surfanja na zasneženih valovih. Ne drži, da so se ujeli na limanice oglasov koprske agencije Fej Njuz za državne sesalce. Iz prve roke lahko najbolj prvi razkrijemo, kaj je počela jata približno 34 delfinov, ki so poplesavali med Fieso, Rtom Madono, piransko Drekpumpo in Savudrijsko uvalco. Tudi tokrat so krivi - Hrovati. Zaradi obstreljevanja s plačilnimi nalogi dveh prijateljskih dežel so se ribiči naveličali rekoč: "Ej, vi fratri, šnjuri, lice in potice, ciplji, špari in riboni..., vas gledajo kaneloni!" Ker jih je v zadnjih desetih dneh pri tej nameri podprla tudi teta burja, ki rada brije "con brio", so se vsi prej omenjeni sardoni nagnetli pred Pavleta Ena, Pavleta Dva, pa tudi pred Ivota..., rekoč: "A boste celinskim požeruhom in italijanskim manjonom zdaj pekli črve in gliste? Ste pozabili na nas?"

Za zdolgočaseno jato sardonov, volpin in "paperonov" so nehote zvedeli delfini, ki so se naveličali premetavanja na razburkani čistini, in so rekli: "Alo, fantje, gremo v Piran na sveže bureke, baklave, prebranac, čevape. Je čas za marendo!" In so si privoščili požrtijo. Pavleta in Ivota ni bilo, ni bilo niti baklav in čevapov. Zato so se zadovoljili s skoraj zamrznjenimi cevoli, ciplji in kakšnim brancinom. Po triurni čistilni akciji so rekli: "Še dobro, da so nam tukaj uredili rezervat z domačo bio prehrano. Jutri pridemo spet."

Zaupni in dobro opravljivski viri so nam podrobno popisali, kako državni šefi naročajo obalnim šefičem, da naj naslednje mesece še posebej pazijo na besede v javnosti. Da si po kakšnem naključju ne bi drznili ziniti kakšno čez oblast. Zdaj vsaka beseda šteje.

Koper je dobil novega prvega škovacina. Ne vem, če slovenski jezik pozna besedo škovacin, izhaja iz besede škovace, to so primorske smeti. Ta škovacin zdaj pometa na povsem nov način in vse prepričane prepričuje, kako veliko bolj čist bo poslej Koper. Brodetovi uhljoni in vohljuni so komaj čakali na ta presežek. Že doslej je bilo to najbolj čisto mesto na svetu. Zdaj bo pa še bolj čisto. Kakšno neizmerno srečo imajo Koprčani. V Kopru bodo bolj čisti, kot najbolj čisti na svetu. Škarpena škarpenasta iz Pirana si je pogrizla še zadnji zavistni noht.

Brodetova agentura bo zato ponižno prosila koprsko škovacinsko oglaševalsko agencijo, če bi jo lahko vpisali na postdoktorski čistilni študij, smer: čiščenje možganskih podstrešij in podsmer: dvanajst zapovedi za dosego podobe svetega Borisa. Zaveden škovacin nikoli ne zamudi z naslednjo nadvse čistilno meditacijo: 1. Jaz sem najlepši. 2. Jaz sem najpametnejši. 3. Sem najhitrejši (v občinskem lizing Audi 8). 4. Sem najbolj pravičen. 5. Se nikoli ne zlažem. 6. Nikoli nič ne ukradem. 7. Ne jemljem provizij. 8. Fašisti so drugi 9. Občina ne plačuje prekarcev, da mi pišejo anonimne komentarje o moji svetosti in o grdobijah vseh ostalih. 10. Nikoli ne grozim mamam nogometašev. 11. Miško in neresni mediji so si vse izmislili. 12. Jaz sem Faraon.