Brodet s škarpeno:Kača, to sem jaz

Brodet s škarpeno

Objavljeno
12. marec 2016 14.24
Boris Šuligoj o kačah, ki so država
Boris Šuligoj o kačah, ki so država
Vse šale o policajih so resnične. Zakaj sta v obhodu zmeraj po dva skupaj? Ne zato, da bi skupaj imela devet razredov osnovne šole (to je bilo včasih), ampak zato, ker eden gleda face, drugi pa v book. Zakaj komandir enote za posebne naloge vsak dan vpraša policaja Zorana: »Čuj, ti, kirga smo danes?« Zato da Zoran odgovori: »A smo že kirga?«

In zakaj se resni, mladi, ukaželjni policisti tako radi vpišejo na facebook? Ker jim je šef rekel, da bodo samo na ta način lahko face. Face so radi, book pa vzamejo v zakup.

Evo, in prav ta book je te naše face zadnjič pustil na cedilu. Zdaj vsaj vemo, kdo je bil. Premier Cesar si tako kakovostnih varuhov niti v Butalah pri Cefizlju ne bi mogel sposoditi. Za izkazano požrtvovalnost in odkritosrčnost bi jim lahko podelil priznanje in jih nagradil, denimo z dnevno karto na Kaliču, Kobli ali Kaninu. V agenturi smo naravnost vzhičeni nad Cesarjevo jasnovidnostjo, s katero se vedno osredotoči na najbolj bistvene probleme slovenskega vsakdana. Plače policistov so bile ves čas povsem zunaj pomembnosti. Tudi žiletinasta ograja na Muri, Kolpi in Dragonji je nepomembnost. Nepomembno je tudi Cesarjevo mimobežno razkritje: »Nismo postavili ograje zaradi Sircev. Bognedaj! Ampak zaradi Hrvatov.« Grešnost naroda je tako velik problem, da se lahko vse drugo skrije.

Grožnje in domišljavost so lepa slovenska čednost. Ko smo direktorja velecenjene družbe za razvoj investij DRI Jurija Kača seznanili s tem, kaj si o tej družbi in njegovem vodstvu misli en lep kupček slovenske infrastrukturne stroke, pa tudi politike in povsem običajnih ne-zemljanov, smo dobili eksplicitno sporočilo. Gospod Kač je ocenil, »da gre za očitno organizirana, zlonamerna natolcevanja, katerih namen je predvsem škodovati dobremu imenu (drugi tir?) in poslovnemu ugledu (Trst–Divača?) DRI in (še bolj) Slovenije. Zato DRI s tem povezane procese skrbno spremlja in evidentira in bo uporabila vsa pravna sredstva za zaščito interesov družbe in Republike Slovenije.«

Predsedstvo Brodetove agenture je v analizi ugotovilo: prvič, da je zagotovo nekaj na tem, če kdo reče: »Država to sem jaz.« Misel ni nova, ampak zgodovina se, ne le od Ludvika 14. dalje, ves čas ponavlja. Drugič: če je res, da je DRI enako država (daleč smo prišli), potem je seveda edino pravilno, da DRI vse z insinuacijami povezane procese (tudi kuhanje brodeta) skrbno spremlja in evidentira ter uporablja vsa sredstva. Eden od vohljunov ni vedel, da je DRI razširila področje delovanja in da bi se bilo smiselno vprašati, če imajo to dejavnost (skrbno spremljanje in evidentiranje pojavov) v DRI tudi ustrezno registrirano in zanjo plačujejo vse davke. Agentura je malce v skrbeh, da si DRI po 17 letih truda za zaščito državne integritete ne bi premislila in odstopila od projekta. Tretjič: našo agenturo še najbolj skrbijo za slovensko okolje značilni pojavi nebrzdanega ogovarjanja, ki trdijo, da je DRI v resnici družba za zastoj infrastrukture in da tako zapisano kratico razumejo kot Družbo za razpad inteligence.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.