Brodet s škarpeno: Kmetija išče prasca

Minuli teden je šlo za goljufive volitve. Tega si ni izmislila Škarpena, ampak ugleden profesor s FDV, čigar beseda je sveta.

Objavljeno
11. oktober 2014 13.46
Svinje
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Minuli teden je šlo za goljufive volitve. Tega si ni izmislila Škarpena, ampak ugleden profesor s FDV, čigar beseda je sveta. Reče in ostane živ. O nekaterih svetinjah v naši državi preprosto ne smemo dvomiti. Na primer o takih sociološko razgledanih analitičnih profesorjih. Bog je bog.

Ko tako malce pogledamo po Sloveniji, je res krivično. Največja mesta so zavzeli kavbojci in tukaj bi morali Indijanci nekaj ukreniti. Ena od rešitev bi bil zapor. Če pa bi se z zapori zatikalo, bi lahko zamenjali tudi narod. Nič lažjega. To je ugotovil že Josip Visarijonovič Džugašvili. Narod, ki izbira prasce, bi bilo treba preprosto zamenjati. Zakaj mislite, da ima Rusija Sibirijo? Zato, da tam Putin praznuje rojstni dan?

Dokler se najbolj gledani telenoveli reče Kmetija išče prasca, je tudi povsem logično, da deluje vse skupaj po sistemu Živalske (svinjske) farme. Toda položaj ni ravno tako brezupen, kot se morda zdi na prvi pogled. Iz prascev bi lahko delali pršut, kavboje v zapor, narod v Sibirijo, analitiki pa naj vladajo deželi iz TV-foteljev. Ve morda kdo za kakšno boljšo rešitev?

Največja kmetija je postala piranska občina. Tega niso ugotovili zgolj šnelkurz turistični analitiki, ki so turizmu preprosto odpisali zadnje možnosti. Ampak že zdavnaj tudi kmetijski minister, ki mu je od vse slovenske kmetijske zemljice najbolj žal portoroške. Na njej bi namreč lahko najbolj nazorno demonstrirali, kako rediti prasce. Golf je neumnost. Pršut, pršut, to je industrija prihodnosti. Golf naj igrajo na prekmurskih ravnicah, na celjskih gričkih, v gorenjskih dolinah, ma ne v Istri! Najboljšo zemljo za prašičje farme bi kavboji dali golfistom ... Kaj pa vikendi, halo?!

Ankaran je republika zase. Takšne sreče, kot so jo imeli Ankarepublikanci s koprskim Faraonom, niso imeli niti slovenski žogobrci proti Švici. Koprčanom bodo pobrali srebrnino, zlatnino in družinske diamante. Naučili bodo pristaniške domišljavce, kako se zares ureja pristanišče, in postavili Natovo počitniško bazo v Ankaran. Pa naj se poskuša koprska mafija še kdaj fiktivno priseliti v Ankaran. V pristanišču bo dovolj privezov za sive ladje. Prah bodo oddali Trstu. Če ima kdo kaj proti, naj se zmeni s sodiščem. Ustavnim, seveda.

Tina Maze je najlepši dokaz slovenske pomorske naravnanosti. Če pride v Trst na Barcolano, je to dogodek za Slovence. Jadralca Mitjo, ki je že štirikrat zmagal in bil enajstkrat drugi, morajo nagrajevati Tržačani. Sam si je kriv, da z Jeno ne vleče smučarjev po vodi. Nihče še ni bil prerok v domovini.

In še cesta. Ste videli, kakšne neumnosti so želeli narediti obalni kavbojci z obale med Koprom in Izolo? Še dobro, da imamo analitike v Ljubljani, ki bodo preselili Darsove inšpektorje z daljnogledi na Jagodje, da bodo lovili predrzneže brez vinjet. Odprli bodo predor, ampak cesta ob morju ostane. Kavbojci so res kavbojci: namesto lepe dvojne cestne povezave bi oni delali plažo za TV-analitike. Lepo vas prosim: analitiki se kopljejo v morju, ne v »tej mlakuži«.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.