Brodet s škarpeno: Kurz nas gleda

Brodet s škarpeno

Objavljeno
14. maj 2017 15.52
Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz speaks during an interview with The Associated Press in Vienna, Austria, Thursday, March 31, 2016. (AP Photo/Ronald Zak)
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Avstrija ima težave. Podpredsednik vlade je odstopil in zdaj se lahko vse sesuje. Nekateri vidijo rešitev v Kurzu. Saj – Kurz je zvezdnik! Zato slišimo, kako noče in hkrati hoče prevzeti vajeti, da Kurz omahuje, da Kurz nasprotuje, da rine v težave, zahteva nadzor, da opozarja na nevarnost, da je treba biti previden do sosedov, skratka, da nas Kurz gleda.

V Avstriji je s Kurzem vse lepo in prav. Pridemo v Ljubljano na eno Kurzevo sejo komisije in se vse spremeni, ko celo predsednik partizanske stranke pozabi na četrto ofenzivo, na hajko, zasedo, na izdajalce in padombrance. V svoji pretirani vnemi predlaga predsedniku, da bi bilo bolje, če bi ga Kurz zamenjal. In je ogenj v strehi. Padombranci zaslutijo nerodneža na gladki ledeni plošči, izkoristijo prednost domačega terena, in hajdi rafal po partizanu: »Bum, bum, bum, ratatata, bum, bum! Bo on nam s Kurzem mahal!« Doktor Milan, pravičen, kot je, ne more nič. (Pravičneži ne morejo nikoli nič.) Morala pa je morala, saj ne more predsednik, čeprav partizanske stranke, avstrijskega zunanjega Kurza znotraj slovenskega svetega hrama poslancem pod nos moliti. Zdaj naj se že enkrat izkaže, kdo je pravzaprav zares zmagal v drugi svetovni vojni. Še dobro, da jo imamo (vojno, namreč), če ne, bi vsi mislili, da so bili padombranci eni Kurzi. Pa niso bili. Še malo bodo zobe stisnili in zmaga bo njihova, mučeniška, svetniška za zmeraj.

Kurza ne potrebujejo niti v Izoli. Saj imajo župana. Zdelo se mu je smotrno, da bi občinski blagajni dodal par evrčkov še od najbogatejših Izolanov. Najemniki lokalov v Koprski in Ljubljanski ulici so dokazano najbogatejši. Za njihovo bogastvo je seveda kriva Breda, ki jim je davnega leta 2000 odobrila sporen najem lokalov po zgolj en tolar. Umetniki iz dveh najbolj znanih izolskih ulic so s pomočjo tajkunsko nizkoneprofitne najemnine v 17 letih nesramno obogateli, napolnili in osvobodili svoje duše, omastili sive celice, si pustili rasti uporniške peruti, si privoščili revolucionarno dekadenco, boemstvo, opozicijo, avantgardo, postpost modernizem, dadaizem, poetični seksizem, investirali v proletarski elitizem, razkroj in diskont vrednot. Vse to kaže na pretirano razsipništvo prenažrte podzavesti, zato je treba vzpostaviti red in predvsem profitne najemnine. Končno bo od teh lokalov izolski proračun na mesec za 2311 evrov bogatejši, hkrati bo ukrep v kali zatrl seme nevarnega artiredentizma. To bi bil resen dosežek. Kurz jih (že) gleda.

Iz Kopra so na policijo, tožilstvo in v Pavliho poslali javno anonimno ovadbo zoper neznano kriminalno združbo, ki že vrsto let deluje zarotniško in konspirativno in jim je nedvomno ugrabila župana, ki zdaj pošilja domnevna zdravniška spričevala v čirilici, bodisi iz Bolgarije ali Rusije. V kriminalni združbi je tudi en piarovec, en strašen stric, en morilec, en pogrebnik, ena lekarnarka, en itd. Škarpena je prepričana, da policiji ne bo težko prijeti vsaj enega piarovca. Če ji ne uspe, ni druge izbire: pokličimo avstrijskega zunanjega ministra, naj nas gleda!

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.