Brodet s škarpeno: Logistični paradajz

Če bi Luko vodila Mišič in Antolovič, si tramontana ne bi upala.

Objavljeno
10. junij 2017 16.37
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Če kdo misli, da bodo Hamburžani, Dubajci in Trieštini mirno gledali slovenski logistični paradajz, se je vnovič zmotil. Vse smo že videli: Bruna Koreliča na tržaškem sedmem pomolu, Roberta Časarja z lisicami, Hartmuta Mehdorna, še koprske sindikaliste so vabili na brezplačno pranje glave v Hamburg. Potem je bil že skoraj ustoličen nekdanji Pirančan Rado Antolovič, pa ni šlo, zato so poslali Jurgena Sorgenfreia. Vmes pa razni Jazbeci, Pahorji, Mirkoti, Gašparji, neznane Glavinke, ki nas hočejo iz sužnjelastništva rešiti v fevdalizem ...

Torej, Glavinka si je pomagala z bataljonom inšpektorjev, ki so leto dni jedli banane in lupili pomaranče v pristanišču. Takšen je bil pač ukaz začasnih državnih šefov. Luka bo postala zgled drugim v državi tako, da bo zaposlila vseh 875 prekarcev. Potem jim bodo sledila še vsa druga podjetja, organizacije in zavodi v državi ali pa tudi ne. Alkimisti še iščejo formule, po katerih bi kljub vsem operacijam še naprej čopnili svojih 40 do 50 milijončkov. Zato SDH gospodinje napovedujejo predpočitniško čiščenje kadrovskih zalog. Še ruski tajkuni puščajo podjetjem dobiček. Menda je to koristno, ker se potem razvijajo, premoženje se množi, ljudje so bogatejši, več kupujejo, več kapne v državni zaklad ... Ampak to so zastareli poslovni modeli, Ljubljana se poslavlja od suženjstva. Zato je samo vprašanje časa, kdaj bodo padale glave.

V sredo je v Kopru zapihala tramontana. Šefov ne briga milijonska škoda. Če bi Luko vodil Gašpar Gašpar Mišič ali kralj Rado Antolovič, si tramontana ne bi niti upala. Če ste še v dvomih, kdo je kriv za tramontano v Kopru, vprašajte grškega ladjarja iz Pireja. Bolje pozna ta pristan kot ves SDH skupaj, saj je drugače znal obračati koprsko lego. Našim velelastnikom se po glavi podi le to, kako bi čim bolj osiroteli.

Zvezde bi lahko klatili z neba v tej pravljični pokrajini in golf bi lahko igrali ob solinah. Če bi bili ljubljanski fevdalci vsaj približno tako prijazni do portoroškega turizma, kot so do avstrijskih lakirnic in neuresničenega golfa na zdravih kmečkih njivah ob Šmartinskem jezercu. Sečoveljska zemljišča so slana, morali bi vlagati težke novce za melioracije. Turisti bi jih nadomestili drugje, vse bi naredili. Ampak Dejan Židan se ob morju ne da. V Mariboru in Celju se pa da. Evo, na Štajerskem so delovne, v Sečovljah pa kmečke zmage, brez pravih kmetov. Istrabenz Turizem kupuje traktorje za fevdalni preustroj. Zdravko Počivalšek rad počiva na štajerskih lovorikah, portoroškemu turizmu in Luki bi pa absolutno morali še kaj vzeti. Še ni bilo dovolj.

Veste, kaj je rekel Popovič ob novem preobratu? Da bo sredi tedna sklical tretjo izredno sejo o Luki in drugem tiru. Fant v celem mandatu ni bil tolikokrat na sejah mestnega sveta kot v zadnjih treh tednih. Slabo mu gre. Pomagati mu bo treba. Prihaja v nerodna leta. Morda bi zrihtali beneficiran staž za izredne seje. Bi vsaj imeli župana na sejah. Da ne bo dolgčas, če bodo njegovo bivšo sotekmovalko in notarko Polko res zaprli, kot zahtevajo njeni bivši kolegi.