Brodet s škarpeno: Mafija na borzi

Miško Miško Gašparič ni niti prišel v Luko Luko, a je po treh dneh od imenovanja povzročil za 5,7 milijona evrov izgube.

Objavljeno
31. avgust 2013 16.40
JORDAN/
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Miško Miško Gašparič je neverjetno mišičast mož. Še predno je prišel v Luko Luko, mu je po treh dneh od imenovanja uspelo isti Luki Luki povzročiti za 5,7 milijona evrov izgube. Brodetovi borzni agenti izgube še opazili ne bi, če borzne analize ne bi ponovilo toliko uglednih opinjon mejkerjev.

Pravljice za težko noč

Iz TV Pravljic za težko noč je zvedela, da je bilo do minulega ponedeljka v Luki Luki pravzaprav vse v bolj ali manj normalnem redu. S prihodom Miška pa katastrofa in konec romantike. Še vlada bo padla. Nikogar od politdušebrižnikov sicer ni niti približno toliko skrbelo, ko so poleti 2005 dali brco Brunu Koreliču in je prišla Časarjeva četica. Nihče od Previrantov, Pahorjantov, Jankozokičev, Lukilukičev, Janezivancev ... ni z ušesom mignil, ko je finančni minister Bazuk leta 2006 s spremembo prednostnih v navadne delnice izpeljal državni prevzem Luke brez uradnega prevzema... Nikogar ni zanimalo, koliko so potem padle delnice Luke Luke, ki so znašale v zlatih časih še 113 evrov in so potem v pičlem letu ali dveh zdrsnile na 10 evrov. Padale so pod Časarjem, pod Veselkom, pod Brankom... in ves ta čas ni nihče meril vseh tistih stotin izgubljenih milijonov evrov. Vsi drugi so bili krivi za padce: ameriške banke, finančni in nepremičninski zlomi, recesija v slovenskih glavah...

Delnice LKGP so se še letos padle pod 7 evrov, pa ni nihče vprašal kakega predsednika uprave, nadzornika ali slovenskega državnega polit-lastnika po zdravju. Izguba je, gledano po isti logiki kot zdaj pri Mišku Mišku, vsak mesec znašala 50 ali 60 milijonov. In vsi tiho kot riti. Hja, vedno so bile krive objektivne okoliščine, pravijo vedno priročni učenjaki. Pa nenavadno nizek obseg trgovanja. Saj res. Če na slovenski borzi kupiš štiri delnice, lahko poženeš indeks v katero koli smer. In še nekaj: Miško je celo tako neverjetno vpliven, da je zamajal indekse tudi ostalih borznih blu čipov. Borzno nihanje je seveda samo še en dokaz, kakšen mafijec je ta Miško.

Kunta (brez) Kinte in Jama Samajama

Boste videli, kako dobro bo šlo Luki Luki, ko bosta čez dober mesec krmilo te jole (jadrnice) prevzela Kunta Kinta in Jama Samajama. (Škarpena ni kriva za pregovor: Nomen est omen.) Sama sreča, da je tudi 15 vstajnikov končno enkrat dojelo in podprlo slovensko politiko. Končno bodo počistili z mafijskimi delavci. Škarpena je vedela, da bo nekoč prišlo do sprave v tej ubogi Sloveniji in da bodo vstajniki lepega dne podprli ta prave in ta boljše.

Vstaja je tudi v Piranu, čeprav stokrat manjša. Zaradi gostilniške vojne seveda niti približno ne bo padla vlada. Ljubljani se ne sanja o oštirskih premikih v Piranskem zalivu. Potem, ko je prvi šef občine, ki ga še Boris Pahor ne priznava, samo za tri nočne urice skrajšal urnik lokalu z lepim in avtohtonim slovenski imenom Ala Ja, in ko so mariborski merilci namerili prehrupne Šala Mone in ostale Paprikaše, že padajo prvi streli ostrostrelcev. Ša malo pa bo komu počil film. Minister Gregor pa nič.