Brodet s škarpeno: Ni jim padla krona z glave

Kako je v Portorož posijal košček tajskega božanstva

Objavljeno
05. oktober 2013 19.11
Tajski princesi
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Številni Tajci v Portorožu so bili sinoči povsem iz sebe, za Slovence pa se ni zgodilo nič omembe vrednega. Nihče ni nikogar ovadil, nihče nikogar podkupil, mu prisluškoval, nasadil roge, zahteval interpelacijo... Tajci so namreč za spoznanje drugačni od Slovencev. Podobno se na smrt stepejo v parlamentu in pred njim, podobno so razdeljeni na "klane" in se pošteno ne marajo med sabo, podobno pljuvajo po svojih šefih vlad, ministrih, politkih in tajkunih. Verjetno imajo podobno veliko kriminala, mafije in še česa... Ampak, ko je govora o kralju in njegovi družini, potem se sleherna debata o dvomu neha. Slovenija takega kralja nima.

Včeraj sta v Portorož prišli kar dve tajski princesi, ki sta danes zjutraj spali v Kempinskem, v verigi, ki je še zmeraj last kraljeve družine. Princes premore Tajska več, saj imajo kralja z najdaljšim stažem in je najbogatejši na svetu. Ampak tokrat sta prišli dve najbližji: nečakinja in vnukinja njegovega visočanstva. Zato so bili Tajci v Portorožu razumljivo vzhičeni. V Portorož je posijal košček tajskega božanstva. V tem primeru ni pomembno, kaj si mislijo o tem Slovenci, ampak kako stvari vidijo Tajci. Princesi sta prišli zato, ker sta slišali, da je portoroški Wai Thai ena najbolj resnih in uglednih ambasad tajske kulture v Evropi. Zato jima je bilo v čast, da sta lahko še sami naredili korak k še eni promociji tajske kulture, kulinarike in turizma. V treh besedah: ni jima padla krona z glave!

No, tudi slovenska princesa zatrjuje, da ima rada svoje podložnike. Zato jim bo menda povišala davke in uvedla tudi davke na dež in davke na svetlobo. Poleg višjih davkov jim bo vzela nekaj športa, nekaj zdravja, nekaj muzike... Pa ne zato, da bi gradili nove tovarne, ampak da bodo iz ljubljanskih pisarn lahko še zmeraj vneto blažili znano pretirano slovensko delovno vnemo. V Portorožu so zato najbolj veseli, ker jim princesa ne da novih delovnih mest. V bistvu ravna logično: če nimajo delovnih mest na Štajerskem in v Prekmurju, zakaj bi jih imeli Primorci! Načrt ima nek smisel.

Podaljšanje letališke steze v Sečovljah predlagajo župani hrvaške Istre in šefi največje španske hotelske verige Sol Melia iz Umaga. Menda bi prinesla biznis in delovna mesta tudi Slovencem. Golf bi prinesel direktno 100 delovnih mest in kmetje bi še bolje prodajali svoj pridelek. Naša princesa se težko izgovarja, da ne ve za problem, ker je podprinc Židane volje pritrdil svojim pisarjem, da je tako najbolj prav. Sečoveljska zemlja nikoli ne bo lažja kot je. Niti tedaj, ko vseh teh princes, princev in tudi nas že zdavnaj več ne bo. Vladali pa bodo še vedno isti pisarji, ki Portorožanom še zmeraj ne bodo dovolili novih delovnih mest. Povsod drugod lahko golfišča gradite po mili volji. V nadstropjih.

Evo, tukaj je razlika med tajsko in našo princeso. Zaradi te razlike se tajski podaniki globoko klanjajo svoji princesi. Slovenska kraljeva družina pa še zmeraj naroča preiskave, z upanjem, da jim bodo lepega dne vendarle potrdile plavo kri.