Brodet s škarpeno: Odključitev Primorske

V Ljubljani se bodo morali dogovoriti za nov državni praznik.

Objavljeno
28. september 2014 01.41
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Spet me bodo prepričevali, da gre za čisto naključje, za nekaj takšnega kot spodrsljaj. Na bananinem olupku. Ta se dogaja Primorski, kot se je Đeku Razparaču. Ko so ga vprašali, zakaj je sedemkrat zabodel žrtev, je sedemkrat zanikal. Ni je zabodel. On je samo nedolžno lupil jabolko, žrtev pa je imela to nesrečo, da je ravno tam stopila na bananin olupek in je, glej nerodo, padla točno na njegov nič hudega sluteči nož. In to sedemkrat zapored.

Tudi železnici proti morju se je vse skupaj zgodilo v, recimo, pravljičnih sedmih zamahih. Najprej so ukinili potniške vlake za Trst je naš. Potem so se s klimatskimi spremembami dogovorili za žled in malodane izločili Luko iz igre. Zatem so rekli, da se pa teh električnih drogov ne da postaviti v dveh mesecih. Ha, kje ste pa še to videli! Pa je prišel novi minister, ki je na istem tiru stopil na isti olupek. Tri dni kasneje so (meni nič – sebi vse) zaprli še tri kilometre zglancane Primorke in napovedali, da bodo odslej to počeli vsaka dva meseca. Tako lahko pridejo v 15 letih naokrog. Čez 15 let pa bodo vajo ponovili. Ja kaj ste pa mislili? Da bo cesta za zmeraj tako široka? Pa da bi slučajno morali delati vseh 24 ur vse dni v tednu ali pa z dvojnim bataljonom delavcev? Kaj pa morje in Buči buči ...? Malo morgen! Še prevoze s helikopterji pred izolsko bolnišnico so raje priprli. Nova strategija, pač.

Za nameček je odhajajoča Šinka sklenila po sodni poti odvzeti še zadnje upanje za golf v slovenski Istri. (Tristo kosmatih in židanovih marel!) Istrani so prebogati, da bi igrali golf, trdijo zavedni slovenski kmetje. Golf v vsako slovensko vas, to ja, samo v Portorož nekako ne paše, ker ima res ful zavedno kmečko prebivalstvo in neverjetno razvito kmetijstvo. Če pa po kakšnem naključju ob morju ne bi našli kmetov, toliko slabše zanje, jih bodo pa s Haloz uvozili. Šmarnica bo Istranom še prav prišla, ko bodo Vinakoper prodali vrhunskim kletarjem z Gorenjske. Sicer pa, zakaj bi sploh mučili travo z golfom, saj so turizem že tako razprodali gorenjsko-liburnijski navezi. S tem bo ubitih več muh na pol maha. Ko bo namreč na gričku Sv. Lovrenca sredi Portoroža vihrala rdeča šahovnica, bo na arbitraži v Haagu tudi lažje utemeljiti, do kod pravzaprav sega prastara Lipa naša. V Ljubljani se bodo morali dogovoriti le še za datum, primeren za nov državni praznik – Odključitev Primorske. Star pregovor pravi: Vse, kar pride, lepega dne tudi gre.

Tako je tudi s kandidati. Škarpeno so doslej najbolj prepričali v listi Združeni za Izolo, ki bodo v svoji vnemi nedvomno izkrvaveli. Darovali bodo sedem litrov krvi. Je pa prejšnje dni vložil tihi protest Peter D Boss, ki vsaj enkrat na dan kje prereže kakšen trak in je po številu odprtih novosti že pred dvema tednoma prehitel rekorderja Tomaža Gantarja, a so novinarji očitno pristransko oslepeli. Če smo prav razumeli, mu je v takšnih razmerah vseeno in pristane tudi na mešanje polente za brodet, samo da njegova vojska ne umre od gladu. O galerijah pa v naslednjem mandatu.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.