Brodet s škarpeno: Svobodno koprsko ozemlje

Objavljeno
07. september 2013 16.52
Slovenija, Koper, 26.10.2006 - Titov trg. foto: Blaž Samec/DELO
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Neznani hujskači nosijo na tekme italijanske reprezentance v Koper transparent z napisom Svobodno tržaško ozemlje. Brodetovi strateški analitiki so se še davi prepirali, ali Svobodno tržaško ozemlje pomeni večjo grožnjo Italiji ali Sloveniji. Če bi svobodno ozemlje ustanovili zares, se Italijanom še sanjalo ne bi, da so kdaj imeli Trst. Pač pa bi vneslo povsem novo dimenzijo slovenski državnosti, saj bi pomorsko usmerjeni Slovenci morali nenadoma kazati potne liste pri sloviti rampi na Črnem Kalu.


Istrani bi lahko v hipu uzakonili Bratuškovi alternativno davčno politiko. Uvedli bi vize, davke na kopanje v morju, davke na vožnjo v hrvaško Istro, davek na rižoto z morskimi sadeži, na ocvrte lignje, na ljubljanska jajca in mimogrede - še davek na tartufe.


Emoncem svobodni tržaški transparenti dol visijo. Še bolj se hahljajo lokalpatriotskim monam iz Bošamarina, Hrvatinov in Gabrovice, ki ne molajo* (*ne popustijo) z rampami na Črnem Kalu. Toliko slabše zanje, če ne razumejo sklepov izredne seje koprskega mestnega sveta. Če so se koprski svetniki poenotili, potem je Popovič verjetno manjše zlo, modrujejo celo najbolj zapriseženi antipopoti.


Očitno bo moralo pasti še nekaj primorskih firm, da bo Primorska res vstala. Škarpena bi stvar pospešila s prodajo Vinakopra, Luke, razprodala bi hotele (vikendašom), razpustila Hit in uvedla še višje davke kot Bratuškova. Seveda bi pri davkih uvedla pravične razlike: oprostila bi kmete in upokojence, podjetnike in obrtnike, mlade in socialno ogrožene družine, študente in delavski razred, borce za samostojno Slovenijo in zdomce, partizane in domobrance, vse cerkve in gradove, spomenike in kozolce, lovce in padalce, izbrisane in utajevalce... Ostalo bi 2313 davčnih ubrisancev, ki bi jim gladko dvignila davčne stopnje za 1176 odstotkov.

 

Koper - kriminalno mesto


O tem, da bi morali Koprčane zapreti v (tržaško - gvantanamsko) cono, dovolj jasno opozarjajo sporočila iz TV pravljic za težko noč. Iz njih je mogoče vsak dan znova slišati za najbolj grozovite goljufije, kraje, rope, zlorabe, posilstva, masakre, puljenja nohtov in podobna hudodelstva, kakršnih v drugih, čistih predelih Slovenije, niti približno ne počnejo. Če izvzamemo kak štihec tukaj in štihec tam. Slovenija je v primerjavi s koprsko kriminalno združbo pravi raj na Zemlji. Ampak butalski žandar še zmeraj ni spravil koprskega Cefizlja v keho. Zdaj, ko je prišlo v Koper 250 zdolgočasenih sodnikov iz nedolžno rajskih krajev na pomoč, bo lažje. Tožilcev je sicer zmanjkalo, še dobro, da imajo žvižgače. Včasih smo jim v teh krajih rekli preprosto izdajice ali špije, ampak stric Mc Donalds in teta Coca sta že zdavnaj prinesla nov, veliko bolj nobel besednjak.

Direktorica Katja iz Gledališča Koper je ob tej hitri kulturni izmenjavi tako zbegana, da ne ve, ali bi v tretji sezoni ponavljajočo predstavo Grozni Gašper še naprej uvrstila samo v otroški abonmajski red, ali pa bi nemara požela ovacije tudi v premierskem abonmaju za koprski cvetober starejših modrcev. (Pardon - modrecev)