Brodet s škarpeno: Vzporedni morjeplovci

Brodet s škarpeno

Objavljeno
06. maj 2017 20.35
Internautica 2016
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Se vam je kdaj zazdelo, da živimo v paralelnem svetu? Da je naš svet tisti, ki ga živimo navadni smrtniki, se mučimo, garamo, živciramo, kregamo, pljuvamo, brcamo, kihamo, delamo tiste smešne gibe, godrnjamo, zehamo, se potimo, skrbimo, ponižno poslušamo pametne Mirkote, Petre, Borute, Milane, Gašparje, Janeze Janeze ... To je ta, naš svet. Obstaja pa še tisti drugi, paralelni: vzporednik, v katerem se na vse te naše potne srage, prdce, muke Isusove, na strese in potrese vse sive in blond eminence pokak.... Naš svet nam prepuščajo povsem v užitek, oni so namreč nekje na Jupitru. Evropske direktive tam niso v veljavi. Besede švic ne poznajo, obstajajo zgolj švicarski sir, švicarska ura in švicarska banka. Beseda žulj je izkoreninjena, etika pa z ustavo prepovedana. Zjutraj navijejo svoje Milane in Mirkote, tudi Borute in druge predsednike, ki igrajo predstavo za nas, sami pa so zleknjeno predani rajskim melodijam Audi A 8 v tajkun duru, ptičje mleko in tartufe mažejo na škampe z dodatkom bivolje smetane, poslušajo šelestenje vrhnjega kupa zelencev, curljanje svojih naftnih vrelcev in se češejo à la Kramp. Sanjajo o Donaldu, ki ni še nikoli slišal Melanije spustiti vetrčka. V naši paralelki lahko opustimo vse upe na naftne dividende s smetano v tajkun duru. V Jupitrovi slovenski paralelki pa jih kraljuje kakih 50 ali 60. Ob sebi imajo še 200 ali 300 bodigardov. In to je vse. Ne morete verjeti, kako preprosto je to. Dokler sistem deluje.

Tako se je majhna skupinica vzporednikov – začetnikov razburila, ker si je Škarpena ob ogledu nekdanjega navtičnega ponosa portoroške marine dovolila izraziti mnenje, da je ob trku teh dveh vzporednih svetov pohvalno, če vrhunski navtični strokovnjaki iz Brežic končno naredijo konec temu navtičnemu luksuzu. In namesto sanjskega plavajočega hotela postavijo barakarsko gnezdo za vzporedne morjeplovce. Zakaj bi pravzaprav človek sploh potreboval barko, zakaj bi moral znati vleči vrvi, vezati vozle, napenjati jadra, jahati valove, se žrtvovati belemu morskemu volku ...? Vzporedni svet prinaša novodobne navtike: mostiščarje brez drevakov. V drevakih je treba veslati. V teh barakah so žulji izkoreninjeni. Morjeplovni luksuz pa še bo. Mi smo bili vedno najbolj uspešni, je rekel sveti Sebastjan, prvi z vohljunskega Sela. Ja – v paralelki, ma ne na tej strani vzporednega sveta.

V Kopru so po kratkem predahu zakuhali takšno nepremičninsko mineštro, da se še Koprčani ne znajdejo. V tej čorbi se kuhajo: bivša ljubica in ljubček, bivši razbojnik in njegov bivši odvetnik, bivši balkan magnat in njegov bivši prijatelj, večni osmoljenec in vsaj dva večna lisjaka, štirje nogometni analfabeti, še en razgledni stolp in še en predvolilni napad, bivša namišljena graščakinja in na vse predrznosti cepljen nesojeni graščak. Zdaj pa vi Škarpeni povejte: komu od vseh teh tičev, ki žvrgolijo kot namazani petelini, naj bolj verjame, komu naj da besedo in komu boste na koncu verjeli vi, iz tega, nevzporednega, sveta?