Celjski tlačani in knezi: Adijo, prijaznost

Navada je železna srajca, naša železna srajca pa so večni župani.

Objavljeno
03. oktober 2014 10.40
Bojan
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Predvolilni čas je praznik za tlačanske novinarje. Kandidati so prijazni, oglašajo se na telefone, vračajo klice, vljudno odgovarjajo na neprijetna vprašanja, potrpežljivi so ob neumnih temah.

V ponedeljek bo vse drugače. V soboto bomo morali o volitvah molčati, v nedeljo bomo volili. Dan kasneje knezi več ne bodo prijazni s tlačani, še posebno z njihovimi novinarji ne.

Ni čisto jasno, zakaj so bili v minulih dneh do medijev tako odprti prav vsi sedanji župani. No, razumemo, da so potrebovali naš prostor in čas za objavljanje novic o odpiranju vrtcev, telovadnic, vodovodov, podpisovanju pisem o namerah in o vsem drugem v zvezi z investicijskimi vrhunci po lokalnih skupnostih.

V Celju je župan odprl staro mesto, v Velenju novo promenado, v Žalcu mestni trg, ki je bil včasih vaška ulica, drugod so energetsko sanirali otroke v vrtcih in ljudem napeljali pitno vodo ...

Ampak zakaj so bili ves mesec dni pred volitvami prijazni tudi vsi tisti župani, ki so edini kandidati in bodo v nedeljo izvoljeni že, če bodo sami glasovali zase? Morda gre le za lokalno predvolilno navado. Navada pa je železna srajca, kakor so naša železna srajca večni župani. Kdo pri zdravi pameti, recimo, bi si želel na županskem stolu presedeti 20 let, kakor recimo, če omenimo le dva, v Celju Bojan Šrot ali na Dobrni Martin Brecl, če pa se vse dosedanje mandate srečujeta s samimi težavami zaradi sitnih tlačanov in mačehovske države? Kdo, razen tisti, ki ima še kakšen drug izračun? Pa kaj mi vemo. Tistega že ne, kar nam skrivajo.

Ker tudi po Savinjski regiji kandidirajo skoraj vsi župani, nastajajo zanimive volilne veselice. Na Rečici ob Savinji, domovanju savinjskega želodca, bo župan Vincenc Jeraj kot edini kandidat seveda spet izvoljen. Za volilno nedeljo je že napovedal tradicionalni Lenartov sejem. »Tukajšnje županstvo bo poskrbelo za red in razvedrilo in seveda pošteno kupčijo,« so sporočili z občine. Pridružujemo se čestitkam in županu Jeraju želimo veselo predvolilno praznovanje zmage na volitvah.

Ampak Rečica je samo simpatična posebnost, ki jo omogoča domača volilna zakonodaja. Poučeni tlačani imamo večje skrbi. Do pojutrišnjem še prijazni župani imajo marsikje težave s tisto integriteto, ki jo je te dni slovenski politiki očital predsednik KPK Štefanec, pa niti zanje ni zakona, ki bi jih podučil o kozjih molitvicah. Je že kdo videl, da bi župan soprogi prepovedal napredovanje v občinskem zdravstvenem domu? Je kdo zaploskal, ko župan občinskemu smetišču ni dovolil plačila pogostitve za svoj novoletni sprejem? Je direktorica občinske uprave rekla, da ji ne sme občinsko podjetje urejati ohišnice? Pri nas že ne ... Zato pa so pred vsakimi volitvami tako prijazni do nas.