Celjski tlačani in knezi: Čili in načeti

Celje ne voli posebnežev, v Celju so posebneži volivci.

Objavljeno
14. september 2014 19.30
Celje, 2014 - Celjani v pričakovanju lokalnih volitev.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Poletja, ki ga letos sploh ni bilo, bo kmalu konec, okoreli lokalni kronisti pa moramo po lagodnem poležavanju na plažah in pred televizorji spet zavihteti svoja že obrabljena peresa in tlačanom pomagati razumeti, kakšne špičijo knezi. Pa dajmo.

Verjetno ste že kdaj ugotovili, da zakonodajalec prav nič ne verjame vašemu podpisu. Če bi radi komu omogočili kandidaturo, morate z osebnim dokumentom državnemu uradniku dokazati, da je to res vaš podpis in da niste bili na travi, ko ste se podpisovali. Posledično je težavna tudi pot kandidatov do volilnih komisij.

Nekateri do njih ne pridejo zaradi drugih nepraktičnih okoliščin. Tako celjski volilni komisiji iz poslovalnice Banke Celje za samostojne podjetnike, kjer je šef, veljavne kandidature ni prinesel potencialni kandidat SMC za mestnega župana Urban Golež. Pravijo, da iz zdravstvenih razlogov. Drži. Goleževo dobro počutje je bilo ogroženo s temle: župan, kandidat za župana in odvetnik Bojan Šrot je član nadzornega sveta Banke Celje.

Zato pa težav z zdravjem zaradi kandidature v Celju ne bo imel Stane Rozman, ki kar javno podpira Šrotovo politiko. Tudi Miloš Rovšnik kandidira le zato, da ni treba njegovemu strankarskemu šefu Janku Požežniku spet vznemirjati župana, protestnik Aleš Metličar pa nima veliko možnosti – Celje ne voli posebnežev, v Celju so posebneži volivci.

Po zdravju bi znal šef SDS Janez Janša pobarati tudi svoja velenjska izpostavljenca Janeza Podbornika in Antona de Costo. Takšne sta nalagala o dolgoletnem, zdaj že bivšem predsedniku mestne SDS Francu Severju, da je Sever izstopil iz stranke, na svojo listo dal še sedem od desetih mestnih svetnikov SDS in je zdaj tudi protikandidat de Coste in seveda župana Bojana Kontiča. Severjeva lista Vsi v eno smer – Sever zna biti temeljit zdravstveni pregled volilnega telesa SDS v Velenju in obeh prekucnikov v stranki.

Iz Žalca po Savinjski dolini odmeva, da prejšnji župan Lojze Posedel ni oddal županske kandidature, čeprav je pred občino zbiral podpise, župan Janko Kos pa da ne potrebuje kakšne drage kampanje. Na banki ima občina še ves davek od velikanskega jack pota in Savinjčani ga bodo raje spet izvolili kot tvegali, da še pred odhodom z občine zapravi milijone.

Na Kozjanskem, tako kot seveda po vsej domovini, si sedanji župani ne morejo pomagati, da ne bi spet kandidirali. Izpregla bosta le župana Kozjega in Šmarja pri Jelšah Dušan Kocman in Jože Čakš, v preostalih šestih občinah pa se Franjo Debelak, Franc Leskovšek, Peter Misja, Branko Kidrič in Marko Diaci počutijo še dovolj čile. Je pa Čakš že predstavil kandidata, ki ga ob svoji upokojitvi podpira. Nikogar drugega kot nekdanjega direktorja RTV Slovenija Antona Guzeja. Neukim bralcem je treba pojasniti, da ne gre za razvpitega razbojnika Guzaja, tistega so orožniki ustrelili že pred več kot sto leti. Guzeju želimo več sreče.