Celjski tlačani in knezi: Mobilnost pozimi

Na celjski občini je nastopil čas za večji avto, v katerem bo kajenje manj opazno.

Objavljeno
27. november 2015 11.57
Zdravstveni dom Celje
Brane Piano
Brane Piano
Ko je v Celjski kotlini nastopila jesen s prvimi nižjimi temperaturami, smo tlačani zakurili v pečeh in evo, že nam je agencija za okolje začela pošiljati opozorila, da povečujemo koncentracije trdnih delcev. Ne grejte se, ne vozite se z avtomobili, nam je priporočala.

Aja? Otroke naj imamo na hladnem in na rokah jih naj nosimo v vrtce, da se bo manj kadilo iz dimnikov in izpuhov, na knežji občini pa se jim spet ne bo treba spomniti na tisto tečno temo, kako bi morda le lahko uredili javni potniški promet v Celju? Včasih na to kar pozabijo.

Pozabljivi so tudi v Zdravstvenem domu Celje. Sredi leta so kupili nove avtomobile, večino za patronažno službo, da bi jim občina v potu skrbi za zdravje občanov privarčevanega denarja ne vzela za svoje potrebe. Med novimi vozili sta tudi dva prav majčkena električna avtomobila. Ampak potem je prišel 15. november, ko bi morali avtomobila obuti v zimske gume, pa se je izkazalo, da za takšna posebna vozila nikjer ni dobiti zimskih gum. Zdaj čepita, lepo poravnana, parkirana pod nadzidkom na dvorišču zdravstvenega doma. Čakata na pomlad. To zimo, ko bi še najmanj onesnaževala celjski zrak, ju patronažne sestre ne bodo vozile.

Takšnih skrbi pa nimajo na knežji občini, saj se še niso spomnili, da bi se lahko vozili na elektriko. Pod naročili male vrednosti so sredi tedna na celjski občini zaključevali naročilo za velik avto. Županov audi quattro šteje že veliko let in kilometrov, iz njega se med vožnjo kadi tako, kakor iz naših tlačanskih še starejših avtomobilov, saj tudi mi v njih kadimo cigarete. Nastopil je čas za večji avto, v katerem bo kajenje manj opazno.

Ponudniki so imeli natanko teden dni časa, da občini prodajo avtomobil z natančno opisanimi zmogljivostmi, opremo in merami. Recimo, da so za avtomobil zahtevali izpolnjevanje pogojev za izpuste v okolje, tudi trdnih delcev, da mora imeti motor z najmanj 2,9 litra prostornine do 155 kilovatov moči, voziti mora na dizel ter imeti štirikolesni pogon in največjo hitrost večjo od 190 kilometrov na uro. Predpisali so tudi obračalni krog in prostornino rezervoarja za gorivo, usnjeno in ogrevano notranjost, kovinsko sivo barvo in vse drugo. Le tega, da mora biti natanko znan model znamke Audi, niso zapisali. Zimskih gum niso zahtevali, dodali pa so, da mora dobavitelj vozila od občine za vsaj dva tisoč evrov kupiti starega audija A8 quattro.

Tako je to. Zdravstvo bi bilo rado prijazno do okolja, pa nima gum. Knežja uprava z gumami nima težav, je pa spet pozabila na zimske prevoze tlačanov.

K sreči je celjska podžupanja Darja Turk v sredo v tlačanskem domu upokojencev odprla prvi center za krepitev spomina v Sloveniji. Pomagal bo našim starejšim tlačanom z demenco. Ker je Dom ob Savinji čisto blizu občine, bi lahko center obiskovali tudi občinski knezi.