Celjski tlačani in knezi: Noč čarovnikov

Enih županov ne ujamejo, ker so šolani, druge izpustijo, ker niso.

Objavljeno
17. oktober 2014 08.44
Zapornik
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
V celjski Cerarjevi stranki si več ne drznejo trditi, da so bile mestne volitve čarovnija, še pred vsemi svetimi pa se bo tudi v Celju sestal županov mestni svet. Celjska čarovnija se bo torej nadaljevala.

V klopi bodo v prihodnjih dneh sedli tudi drugi občinski svetniki po Savinjski regiji. Med njimi so spet v večini javni uslužbenci – od direktorjev in nameščencev občinskih in državnih zavodov, javnih podjetij, občinskih šol do direktorjev zdravstvenih domov in državnih bolnišnic.

Ne bi torej razpredali o tem, koliko bodo pogajanja s sindikati javnega sektorja v naslednjih dveh letih prihranila državnemu in občinskim proračunom, ker bodo figo friško namalano. Še skozi državni zbor vlada kakšnih takšnih zakonov ne bo mogla pretihotapiti, saj so tudi mnogi poslanci vanj prišli iz javnega sektorja. Vzporedni načrt vlade o zmanjševanju stroškov za socialne transferje – jej, kako primeren naziv za proces, ki revni sloj prestavlja v ubožnega, srednjega pa v revnega – pa bo lahko zadihal s polnimi pljuči in zadušil še tisto voljo do dela in življenja, ki jo tlačani sploh še premorejo.

Čaranje z zemljišči, s katerim se je moralo ukvarjati celo ustavno sodišče, je te dni doživelo epilog na celjskem sodišču. Nekdanja župan in podžupan Braslovč sta bila oproščena obtožbe naklepnega okoriščanja, ker da nimata dovolj šol in nista mogla razumeti, kaj počneta. Sodišče je iz klobuka potegnilo zajca, da mu ne bi bilo treba babe na pol prežagati. To kaže obžalovati, saj so v županih še več veselja za sumljive transakcije spodbudili. Da recimo ne omenjamo novega starega župana Štor, ki je te dni po televiziji podrobno razlagal, kako so se nezakonito zadolževali, saj dobro ve, da mu nihče nič ne more.

Ampak tako je. Enih županov ne ujamejo, ker so šolani, druge pa izpustijo, ker niso. Pa tudi če bi jih vtaknili v keho, kakšni pa so naši zapori? Dobiš razpored na odprti oddelek, hodiš v službo, če ti jo vzamejo, pa na golf. To je pač bolje od tega, da bi moral človek doma pri ženi čepeti in za vsak postanek v gostilni ali pri ljubici pojasnjevati, koga je tam srečal in kako zahtevna je bila oseba, da ni mogel priti prej.

Pa saj čarovnikom ne gre očitati, da so polni trikov. Niti čarovnicam ne, da nas otipavajo, če smo se že kaj poredili in če smo za v lonec. Prav tja tudi spadamo, skupaj s peteršiljem in korenjem, ker si njihovih ukan ne znamo razložiti z zdravo pametjo.

Pred nočmi čarovnikov pa lahko razkrinkamo vsaj eno čarovnijo. Zdaj ko je požar uničil prelepi Rakušev mlin, bodo statiki izračunali, da je treba ostanke podreti. Občina požar obžaluje, ima pa zaradi njega en problem manj in zdaj bo lahko zemljišče prodala. Leta dolgo so gledali, kako si v njem potepuhi kurijo, in le čakali, kdaj bodo zakurili dovolj.