Celjski tlačani in knezi: Rad imam zelje!

Kandidati si prizadevajo, da bi nas na volišča prišlo čim manj.

Objavljeno
25. september 2014 17.56
Volitve
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Do volitev občinskih vodstev in z njimi županov nas loči le še dober teden dni. Kako lahko župane odpokličemo, če nam ne bodo všeč? Ne moremo jih.

Razmišljanju o odpoklicih županov v bližnji prihodnosti, ko z njimi morda ne bomo zadovoljni, se lahko kar vnaprej odpovemo. Zato, ker so župani izvoljeni po večinskem sistemu, mi pa jih izvolimo takšne, kakršni so danes. Če odštejemo predvolilne otvoritve telovadnic, vrtcev, prenovljenih šol, mostov in ulic, s čimer se nam zadnji hip župani prilizujejo, tudi v njihovih javnih nastopih ne bomo našli nič konkretnega. Volite moj fris, ne mojega programa!, nam sporočajo.

Treba je jasno ugotoviti, da si župani in izzivalci nadvse prizadevajo, da bi nas prihodnjo nedeljo na volišča prišlo čim manj. Manj ko nas bo, večja bo verjetnost, da bo volila tista večina, ki se opredeljuje po obrazih ali po političnih strasteh.

Na javnih predstavitvah in soočenjih kandidatov mestnih občin Celje in Velenje tako nismo mogli slišati nič novega. Bojan Šrot in Bojan Kontič sta obljubljala nadaljevanje iste politike, izzivalci Matej Jenko, Anton de Costa, Franc Sever in Ivan Zacirkovnik ter Stane Rozman, Miloš Rovšnik, Urban Golež in Aleš Metličar pa so tudi podobno pleteničili.

Ampak to ni najhuje. Melanholijo, zaradi katere nazadnje ne bomo šli na volišče, v nas zbuja ugotavljanje, da se kandidati niti malo ne pripravijo na soočenja. Njihovi izpraševalci, novinarji, če hočete, še manj. Pa kandidati trosijo podatke, ki ne držijo in ga ni, da bi jih postavil na laž. Tako recimo za strupene svinjarije v Stari Cinkarni in tožbe Evropske skupnosti proti Sloveniji ni kriva občina, ampak gradbinec, ki mu je občina naročila, naj tam koplje. Tako podjetnik Ročnik nima nič opraviti z zamujanjem gradnje občinskih neprofitnih stanovanj na velenjski Gorici, ampak so krive banke, ki so se umaknile iz financiranja.

Kar se tiče javnih soočenj županskih kandidatov v Celju in Velenju, na katerih vas ni bilo, vam lahko povemo le toliko, da so bili v občinstvu samo organizirani predstavniki političnih strank in list, ki se potegujejo za vaš glas, spraševali pa so o stvareh, ki nikogar ne zanimajo.

Še Šrotova volilna parola Rad imam Celje sporoča Celjanom, da ne gre za kandidata, ki bi Celje sovražil. Kontičev slogan, da dejanja štejejo in Nadaljujmo skupaj pa le, da še hoče biti župan. No, mi imamo radi zelje in skupaj bomo nadaljevali tudi, če nam to ne bo pogodu.

Še najbolj vznemirljivi so na soočenjih nesporazumi zaradi slabe slišnosti. Recimo, ko je kandidat ob omembi, da je alpinist, dejal da je upokojenec, pardon, upokojeni alpinist. Drugi pa je na vprašanje o skakalnicah pojasnil, da lahko omeni le tri spodletele skoke čez plot. Boste zmogli moč, da se boste odpravili na volišče?