Dolenjska spotikanja: Ciknjeno praznovanje

Opozicija in protestniki so poskrbeli, da občinski praznik v Šentjerneju ni bil prav prazničen.

Objavljeno
29. avgust 2013 16.19
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Na Dolenjskem je že tri mesece zelo živahno. S tem niti niso mišljena peklenska vročina, uničujoča suša, neurja s točo in kar je še podobnih katastrof, ampak praznovanja občinskih praznikov. Poleti ali na njegovem pragu praznujejo skoraj vse dolenjske občine, praznovanja pa so bila kljub krizi in varčevanju na vsakem koraku še vedno dolga in bogata z dogajanjem. Širše so odmevala tri. Šentrupert je navdušil z deželo kozolcev, ki so jo uradno odprli med praznovanjem, malo manj pa Trebnje s proslavo na Medvedjeku, ki jo je del veteranov bojkotiral zaradi slavnostnega govornika Milana Kučana. Ne eno ne drugo se ne more kosati s praznovanjem v Šentjerneju.


Ena osrednjih prireditev je bilo uradno odprtje osrednje čistilne naprave za odpadne vode Šentjerneja in okoliških vasi. Pridobitev je pomembna in nujna, saj čez dobra tri leta ne bo smelo biti več neprečiščenih odpadnih voda, a se je vsa država lahko naslajala predvsem nad posnetki in fotografijami razkačenega in očitno dobro natreniranega ajzenponarskega delavskega direktorja Alberta Pavliča, ki je ročno odrinil dva varnostnika in kovinska vrata. Tako je utrl pot na prizorišče nenapovedanim protestnikom, ki so s transparenti pod skupnim naslovom Ciknu je! protestirali proti županu Francu Hudoklinu in občinski koaliciji, ker jih menda hočeta spraviti na kant s komunalnim prispevkom in predvideno kanalščino.

Kmetijski minister je vseeno prerezal trak pred čistilno napravo, Hudoklin pa za nenajavljene protestnike pričakuje kazni. Glede na to, da ja prišel na odprtje skoraj neposredno iz svoje zidanice na Hribu nad Orehovico, kjer je po obvestilu pospravljal nered oziroma že kar razdejanje po nočnem vlomu, je bil župan še presenetljivo miren. Nočne obiskovalce Hudoklinove zidanice policija še išče. Kakšni zaresni tatovi niso bili, saj so si dali predvsem opravka z delanjem nereda, odnesli pa so le nekaj spominkov.


Protestniki so nič kaj kulturno zaznamovali tudi slavnostno sejo občinskega sveta v osrednjem šentjernejskem kulturnem hramu, na kateri je bila osrednja točka podelitev občinskih nagrad in priznanj. Prerivanja tokrat ni bilo, prižgane sveče pred Kulturnim centrom Primoža Trubarja in opozicija s protestniki, ki so županu med nagovorom kazali hrbet, pa so povzročili nekaj nelagodja. Problem z višino komunalnega prispevka in kanalščine bodo enkrat morali urediti, a opozarjanje nanj na tak način in ob taki priložnosti ni bil izraz kakšne posebne kulture in odnosa vsaj do prejemnikov priznanj.

Glede na to, kaj si mislijo o njih, niti ni čudno. Eden od njih se je nagrade razveselil, a se ji je prek sina prijazno odrekel, ker opozicija v občinskem svetu, ki ji tudi načeluje esdeesov Pavlič, o njej sploh ni hotela glasovati, češ da nagrajenec ne biva v občini Šentjernej (v pokoju živi v Vinjem Vrhu v sosednji občini). Da je bil eden prvih obrtnikov v občini vse življenje vsestransko dejavni Šentjernejčan, enim ne pomeni nič.