Dolenjska spotikanja: Kultura in nekulturni zapleti

Če ni po volji te ali one ljudske volje, zakonitosti v Šentjerneju slabo kaže.

Objavljeno
26. september 2013 17.29
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

S slovesom prav nadležne poletne vročine in zaključkom praznovanja občinskega praznika, ki je zaradi selitve osrednjega prizorišča iz občinskega središča in ukinitve tradicionalnega sprevoda društev močno razdvajalo občane, se je ozračje v dolenjski občini Šentjernej skoraj čudežno ohladilo. Največ zaslug za to ima šolski minister Jernej Pikalo. V mesece trajajoči postopek izbire nove osnovnošolske ravnateljice se sicer ni vtaknil niti z običajnim mnenjem o kandidatki, je pa ukrepal, da je bilo po koncu mandata prejšnje ravnateljice poskrbljeno za zakonitost.

Prvi teden novega šolskega leta šole ni vodil učiteljski zbor, kot si je zamislila prejšnja ravnateljica, ampak po navodilih ministra pomočnica ravnateljice, v zakonsko predvidenih osmih dneh po poteku mandata pa je imenoval vršilko dolžnosti ravnateljice. Ta je za povrh nevtralna, saj za razliko od obeh kandidatk za novo ravnateljico ni bila zaposlena v šoli. S tem je minister ustregel tudi občinarjem, ki so si v primeru takšnega razpleta želeli na tem mestu tretjo, nevpleteno osebo.

Nič kaj kulturni zapleti pri izbiranju nove ravnateljice na srečo niso vplivali na življenje osrednjega izobraževalnega hrama v tej dolenjski občini, ki je dovolj velika (in uspešna), da se ji ni treba ukvarjati z najnovejšimi projekti državnih politikov o ukinjanju občin. OŠ Šentjernej je postala slovenska kulturna šola leta 2013 v kategoriji velikih šol. A zapleti so le začasno potisnjeni vstran.

Mnogi so prepričani, da je bila nova ravnateljica izbrana, saj se je pod tak sklep črno na belo podpisalo šest članov sveta zavoda (od enajstih). Tako izbrana kandidatka je zaman čakala na poziv k podpisu pogodbe, saj predsednica sveta ni bila med podpisniki in ni sklicala seje, na kateri je bila ista kandidatka, ki ni zdaj že nekdanja ravnateljica, izbrana že drugič. Šolska inšpekcija je potem ugotovila, da so bili predstavniki staršev in zaposlenih (osem) v svet zavoda izvoljeni sporno. To pomeni, da so sporne tudi vse njihove odločitve v treh letih, za kar niti niso vedeli, saj je bila za zakonitost odgovorna ravnateljica. O vsem bo seveda imelo priložnost mleti sodišče, v Šentjerneju pa še bolj težko čakajo nov razpis za novega ravnatelja. Menda bo že po novih članih sveta zavoda iz vrst zaposlenih in staršev jasno, ali lahko kakšen kandidat premaga nekdanjo ravnateljico Viktorijo Rangus.

Še ena vroča jesen pa se po prav tako vroči zimi, pomladi in poletju obeta v Šentjerneju zaradi komunalnega prispevka, ki je s prerivanjem opozicijskega prvaka Alberta Pavliča zasenčil odprtje osrednje občinske čistilne naprave. Iz vladne službe za lokalno samoupravo je v Šentjernej zdaj prispel odgovor na prijavo Pavliča in prvaka Civilne iniciative Glas ljudstva Sama Hudoklina, ki zanika nezakonitost odloka o merilih za odmero komunalnega prispevka. Kolikor poznamo Pavliča, se s tem ne bo sprijaznil kar tako. Zakonitost gor ali dol.