Dolenjska spotikanja: »Nategnjeni« kandidat

Podjetnik s tovarno orožja je presenetil in v politiko pritegnil novince. Pa ne z orožjem.

Objavljeno
25. september 2014 14.19
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Dolenjci smo kot vedno nekaj posebnega tudi pred novimi lokalnimi volitvami. Ravno južno od Ljubljane se je našel najmlajši korenjak, ki je prepričan, da lahko v županskem stolčku obrne svet na glavo. Če ne bi šlo za eno mlajših in (naj)uspešnejših manjših občin z županom v najlepših letih, bi bilo še razumeti željo po spremembi, ker pa se Rupert Gole iz občine z znamenito in tudi izven slovenskih meja poznano Deželo kozolcev poteguje »šele« za tretji mandat, se Šentrupertčani čudijo protikandidatu, 22-letnemu študentu. Mnogi občudujejo njegov pogum, še več pa je takih, ki zmajujejo z glavo, češ da so ga dobro, rečeno po ljudsko, nategnili.

A hudega mu ne bo niti, če se mu po kakšnem čudežu uspe zavihteti v županski stolček v Šentrupertu. Občinska uprava je mlada, inovativna in dela kot dobro naoljen stroj, občinski svet oba mandata drži skupaj v skupno dobro in skoraj ni dvoma, da bo tudi v tretjem tako. Za povrh pa ima najmlajši slovenski županski kandidat strankarskega šefa le tri kilometre stran - v zaporu na Dobu. Če bi bila nuja, bi mu bil Janez Janša zagotovo pripravljen priskočiti na pomoč s kakšnim napotkom, čeprav niti med prestajanjem kazni nima nobenega miru in počitka in se trpin v parlamentu razdaja za ljudstvo oziroma za članstvo svoje partije.

Posebnost je tudi edina mestna občina južno od Ljubljane. Od vseh v državi je edina, v kateri je že pred volitvami jasno, da bo dobila povsem novega župana. Alojzij Muhič je polnih deset let mlajši od najstarejšega slovenskega županskega kandidata, ki jih ima 74, a ima po dveh mandatih vrh glave političnih igric in osebnih interesov in se namerava po volitvah upokojiti. Zanimanja za novomeški županski stolček tudi ni toliko, kot v nekaterih mestnih občinah, je pa z osmimi kandidati Novo mesto v zlati sredini. Tako bo tudi po volitvah po starosti novega župana ali županje.

Najstarejši novomeški županski kandidat jih šteje 57, najmlajši 27, največ možnosti pa imajo po mnenju lokalnih poznavalcev kandidati in kandidatke med 41 in 55 leti ter rojeni v znamenjih kozoroga, vodnarja, bika in dvojčka. Stave, katero znamenje bo prihodnja štiri leta vladalo v novomeški občini, so menda visoke. Katero bi bilo najboljše, se tudi ve, a tega nihče ne želi povedati na glas. Naj namignem, da sta med favoriti po starosti in zodiaku dva kandidata in obe kandidatki. »Šlogam« pa še ne.

Če bi, bi imela več težav s sestavo novega novomeškega »parlamenta«. Romski predstavnik je verjetno že znan, saj je en sam kandidat, za preostalih 29 mest pa se poteguje kar 19 strankarskih in ostalih list. Stari mački so menda imeli že vse prešteto, ko je kot strela z jasnega udarila lista brusniškega podjetnika Ivana Kralja, na kateri ni nobenega politika s kilometrino, je pa tudi najvišja, saj ima na prvem mestu košarkarja Matjaža Smodiša. Razmere so po mnenju kandidatov na Kraljevi listi - novomeškega kirurga Pogačarja je za kandidaturo prepričal v treh sekundah - take, da niti vsaj kakšen opozorilni strel v zrak ne bi škodil. Kraljevo podjetje Arex med drugim dela orožje, streljali pa vseeno (še) ne bodo.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.