Dolenjska spotikanja: Povolilni oddihi

Kandidatoma za novega novomeškega župana bo menda bolje brez podpore izpadlih v prvem krogu.

Objavljeno
09. oktober 2014 14.40
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

V osmih dolenjskih občinah od dvanajstih in v vseh treh belokranjskih so si v nedeljo zvečer vsi pošteno oddahnili, saj bodo, če bo šlo vse po sreči, imeli vsaj kakšno leto mir pred volitvami. V vseh enajstih občinah so bili očitno zadovoljni s starimi župani, saj so vse že v prvem krogu izvolili še nov mandat. Izjema je Straža, a le zato, ker dosedanji župan Alojz Knafelj ni kandidiral, med štirimi kandidati izbran Dušan Krštinc pa je bil kot direktor občinske uprave njegov tesni sodelavec.

Najmanj naporen predvolilni mesec so imeli županja Šmarjeških Toplic Bernardka Krnc ter župana sosednjega Škocjana Jože Kapler in Andrej Kastelic v Mirni Peči, saj so bili edini kandidati. Kljub temu so občane razveselili z odprtji nekaj pridobitev, ki v manjših podeželskih občinah največ štejejo (vodovodi, asfaltirane poti...), prva dva pa sta imela precej skrbi zaradi poplav in plazov.

Skoraj nobene možnosti ni bilo, da ne bi bila ponovno izvoljena Rupert Gole v Šentrupertu in Darko Zevnik v Metliki, županu občine Mokronog Trebelno Antonu Mavru in še bolj mirnskemu Dušanu Skerbišu pa so se zaradi ženskih protikandidatk menda lahko malo tresle hlače. Pokazalo se je, da povsem brez potrebe.

V Semiču in v Črnomlju je rahlo presenečenje le ponovna izvolitev Polone Kambič in Mojce Čemas Stjepanovič v prvem krogu, saj sta imeli po dva protikandidata, zadnja tudi nekdanjega večmandatnega župana in poslanca Andreja Fabjana, ki je zahteval ponovno štetje, saj mu je za drugi krog zmanjkalo le 13 glasov.

Še večje presenečenje so pripravili volivci v Žužemberku, ki so kljub večnim očitkom županu v občinskem svetu in številnim ovadbam med štirimi kandidati že v prvem krogu izbrala Franca Škufco še za peti mandat. Od vseh že izvoljenih županov prav Škufco verjetno čaka najtežji mandat. Medtem ko se drugi župani in županje veselijo prevetrenih in pomlajenih občinskih svetov, so v žužemberškem ostali najbolj glasni in največji županovi nasprotniki.

V štirih dolenjskih občinah si bodo lahko oddahnili od letošnjih volitev šele prihodnjo nedeljo. V Dolenjskih Toplicah bodo v vsakem primeru dobili starega župana, saj sta se v drugi krog uvrstila sedanji Jože Muhič in nekdanji Franc Vovk. Finale bo enak kot na prejšnjih volitvah tudi v Trebnjem, kjer Alojzija Kastelica spet izziva Špela Smuk, ki je dobila v prvem krogu celo nekaj več glasov. V Šentjerneju marsikdo ne verjame, da lahko edini dosedanji župan Franc Hudoklin dobi še šesti mandat, saj ga je v prvem krogu za slab odstotek prehitel podjetnik Radko Luzar, volivci kandidatov, ki sta se poslovila v prvem krogu, pa niso ravno Hudoklinovi »fani«. A menda ni še nič odločeno.

Še mnogo huje je v Novem mestu, kjer se niti naravni zavezniki kandidata Gregorja Macedonija, ki se je uvrstil v drugi krog, ne morejo izreči, ali ga bodo podprli. Niti za Mileno Kramar Zupan ni jasno, ali bo dobila podporo katerega od šestih odpadlih protikandidatov. Mnogi so prepričani, da bo obema bolje brez javno izraženih podpor.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.