Dolenjska spotikanja: Strokovnost, da te kap!

Izbor nove ravnateljice OŠ Šentjernej je morda bil strokoven, ne pa zakonit.

Objavljeno
05. september 2013 19.36
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

V naši ljubi državi je sto tisoč in še nekaj tisoč za povrh ljudi, ki jim je največja ali celo edina želja, da bi lahko delali. Pa ne morejo, ker dela ali celo prave službe ne dobijo. Brezposelnost je huda travma za vsakogar, še posebej za mlade, ki jih je med vsemi brezposelnimi pri nas četrtina. Nazadnje so jih našteli natanko 27.628. Številka je v resnici zagotovo še nekoliko višja, saj nekateri premagujejo problem z nadaljnjim študijem in z vpisovanjem na študij, da lahko delajo vsaj prek »študenta«. Če seveda dobijo delo, saj se je tudi ta ponudba zelo skrčila.

V tej grozljivi brezperspektivnosti, ki samozadostni politiki in oblasti nekako ni prav mar, človeka popade bes ob novici o delu naše vrle birokracije. V Kmetijsko-gozdarski zbornici so opozorili na nezakonito izdajo odločb, s katerimi je Davčna uprava RS (Durs) odmerila kmetom davek na nepremičnine večje vrednosti. Po njihovem javnem opozorilu in pritožbah kmetov so dacarji krivdo za nezakonite odločbe zvalili na Geodetsko upravo RS, ki da je zakrivila napako v postopku, 427 prejemnikom pa so se opravičili z obvestilom, da jim davka ni treba poravnati in da bodo zadržali postopke davčne izvršbe.

Verjetno si že mislite, kaj sledi. Po poldrugem mesecu na Dursu še niso začeli odpravljati sporne odločbe. Še več. Na svoja obvestila in opravičila so se požvižgali in so kmetom, ki bi jim morali vrniti preplačilo dohodnine za lani, preprosto naredili tako imenovani pobot terjatve s prvim obrokom nezakonite odmere davka na nepremičnine večje vrednosti. In nikomur nič!

Roko dam v ogenj, da bi se med brezposelnimi, tudi med 28.000-člansko armado mladih, našlo mnogo takih, ki ne bi naredili zadnje napake ali pa vsaj ne bi bili tako arogantni do njene odprave. Tisti, ki so jo zagrešili, pa bi bili morda malo previdnejši, če ne bi mislili, da so na svojih bolj ali manj pomembnih stolčkih nezamenljivi in zaščiteni kot kočevski medvedi. Zadnja napaka je le ena od mnogih dosežkov naše birokracije in politike, ki sta dodatno pregrevali tudi zadnje že tako vroče poletje.

Kako verodostojni so, se je pokazalo tudi pri predlogih novega katastrskega dohodka, ki so ga v treh mesecih trikrat povsem obrnili na glavo. Najprej so ga na ravni države zvišali iz sedanjih 61 na 311 milijonov evrov, po novem izračunu bi bil celo negativen, po tretjem bi znašal 150 milijonov evrov, zdaj so pristali na desetodstotno zvišanje. Ali pa ovrednotenje nepremičnin, ki bo osnova za njihovo obdavčitev. Najhuje je, da kdor cele ure ne visi na internetu, še ve ne, da je morda njegova skromna hiška ovrednotena kot vila, kakšna zaresna vila pa kot uta ali pa je sploh izpuščena. Strokovno, da te kap.

Koliko strokovno so izbirali novo ravnateljico OŠ Šentjernej, ne bomo razpredali. Šolska inšpekcija pa je potrdila, da je niso zakonito. Odgovorni še porazdeljujejo odgovornost, osnovna pa je že znana. Dosedanja ravnateljica (kandidirala je še za en mandat), ki je bila odgovorna za zakonitost dela šole in vseh njenih organov, je spregledala, da je bilo osem od enajstih članov sveta OŠ izvoljenih sporno.