Dolenjska spotikanja: Vroče šentjernejsko poletje

Kakšen zgled so učitelji, ki ignorirajo večinsko mnenje tistih, ki jih zastopajo?

Objavljeno
11. september 2014 15.39
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Poletje se v Šentjerneju letos ni niti malo zgledovalo po vremenu, saj je bilo dolgo in vroče. Najprej je bilo ozračje še od pomladi pregreto zaradi starega lesenega mostu čez reko Krko v Mršeči vasi, ki ga namerava občina podreti in zgraditi novega betonskega oziroma betonskega v kombinaciji z lesom. Nezadovoljstvu dela prebivalcev okoliških vasi je takoj pristavila lonček šentjernejska opozicija z železničarskim delavskim direktorjem Albertom Pavličem na čelu, ki pa so mu kar sami nezadovoljneži dali vedeti, da se mu ni treba naprezati zanje. Ko so vojaki v Mršeči vasi za čas podiranja starega in gradnje novega mostu postavili začasnega, občina pa je poskrbela še za pravi likof, so kritike potihnile.

Potem je bilo spet več časa za štorije o OŠ Šentjernej, ki bi jih z lahkoto uvrstilu v rubriko Saj ni res, pa je... Šoli oziroma njenemu svetu, v katerem sedijo po trije predstavniki staršev in občine kot ustanovitelja ter pet predstavnikov zaposlenih, v letu in pol namreč ni uspelo imenovati »pravega« ravnatelja. Položaj se je konec avgusta popravil le toliko, da vršilca dolžnosti ni bilo treba tako kot lani imenovati šolskemu ministru (kar se je v vsej zgodovini imenovanj zgodilo drugič), ampak je to uspelo svetu šole. Od včeraj pa do imenovanja »pravega« ravnatelja oziroma največ (še) eno leto bo OŠ Šentjernej vodila dosedanja vede Renata Zupanc Grom.

Tudi zadnje glasovanje v svetu zavoda še odmeva v šentjernejski dolini. Kljub celotedenskemu pripravljanju terena pomočnica ravnateljice Nataša Bregar ni dobila potrebnih šest glasov za imenovanje, Renata Zupanc Grom pa je ostala »le« pri sedmih. Ker je bilo glasovanje javno, se ve, da so zanjo glasovali vsi trije predstavniki staršev, ki so Zupanc Gromovo podpirali tudi na obeh letošnjih razpisih za »pravo« ravnateljico. Dobila je tudi glasove predstavnikov ustanovitelja, čeprav se je občinski svet pri iskanju »prave« ravnateljice po prvem razpisu odločil zanjo, po drugem pa je obrnil ploščo in dal pozitivno mnenje nekdanji ravnateljici Viktoriji Rangus.

Zanimivi pa so bili predvsem glasovi predstavnikov zaposlenih. Čeprav ima v kolektivu večinsko in na vsakem novem glasovanju večjo podporo Renata Zupanc Grom, Rangusovi pa je šolski minister Jernej Pikalo spisal negativno mnenje za imenovanje za novo ravnateljico, je za Zupanc Gromovo glasoval le en predstavnik kolektiva v svetu OŠ. Da izid vsem ni všeč, nekatere pa hudo jezi, se je pokazalo že na novinarski konferenci po seji sveta OŠ. Enih na njej ni bilo, predsednica sveta pa je prepovedala fotografiranje. Ali se komu tresejo hlače, ker bo nesojena ravnateljica Viktorija Rangus zdaj najprej kandidirala za šentjernejsko županjo, se še ne ve.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.