Ekrani v ogledalu: vdor slovenščine

Vdor neznanega jezika v iskalno akcijo očeta in naslovnega junaka serije Louie.

Objavljeno
29. avgust 2012 20.41
Jela Krečič, kultura
Jela Krečič, kultura

V zadnjih dneh je po slovenskih družabnih omrežjih zakrožil youtube posnetek iz komične TV-serije Louie, v katerem Louie in njegova mlajša hči iščeta njeno starejšo sestro. »Lily, Lily, zelo me skrbi! Kje si? Kje si? Kaj delaš? Pridi domov, pridi sem, prosim, prosim, hitro, hitro!« zakliče hčerka. Vdor neznanega jezika v iskalno akcijo očeta in naslovnega junaka serije Louija za hip odvrne od trenutne družinske stiske. Pozanima se, kaj so ti glasovi bili, in hči mu pojasni, da jo sošolec uči slovenščino.

Podobni zabavni ali absurdni linki po spletu krožijo neprestano, omenjeni pa si omembo morda zasluži zato, ker je Louis C. K., avtor in režiser serije Louie, eden bolj zanimivih televizijskih fenomenov. Komedijant, ki je začel kot pisec za Davida Lettermana, Conana O'Briana in Chrisa Rocka, je zaslovel s stand up nastopi, leta 2006 posnel komično nadaljevanko Lucky Louie, štiri leta zatem pa lansiral TV-serijo Louie, ki jo producira hiša FX.

V njej prepleta svoje biografske epizode (ločitev, življenje s hčerkama ipd.) s prizori stand upa. Oboje je povezano s tematikami ločitve, staranja, vzgoje otrok, osamljenosti in spodletelimi zmenki. Pri zarisu življenja moškega srednjih let je Louie brutalno direkten in situacij ne olepšuje.

Serija je tako pogosto na meji drame, a navadno Louisu C. K. uspe iz banalnih in vsakdanjih prizorov življenja iztisniti njihove absurdne, komične elemente. Tako se, denimo, v eni od epizod spusti v razmerje s šestindvajsetletnico, ki jo privlačijo starejši moški, ker da dišijo po smrti. Ko sta intimna, mora Louie dodatno dokazovati, koliko star da je, in med drugim, ko naštevanje starosti in letnice rojstva ne zadošča več, omeni, da se spominja, kako je bilo kaditi na avionu, kar jo dejansko vznemiri.

Podobno kot stand up Louisa C. K. tudi serijo odlikuje specifična drža, namreč ta, da vsakdanje elemente življenja razvije do absurdnega, farsičnega ali komičnega konca. Logiko njegove komedije dobro ponazarja šala iz enega njegovih stand up nastopov. Družina se odpravlja na počitnice, kar je seveda nadvse stresno. Takole nekako strne zadeve Louis C. K.: »Tistih nekaj sekund, ko vse tri, otroka in ženo, spokam v avto ter se sprehodim do svojega sedeža – to so moje počitnice.«