Fejsbuk novičarstvo 2

Na bogatem totem koncu si lahko privoščimo več. Kar lahko opravi eden, pač storita dva.

Objavljeno
10. september 2013 23.42
NSA Facebook
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Kakšna nadgradnja! Kaj takšnega je mogoče le na totem koncu. Od neformalnega fejsbuk novičarstva, ki ga je izumil kdo drug kot trenutni šef totega konca, naš Andrej, smo prešli k popolnoma formalnemu, lahko bi rekli kar k uradnemu fejsbuk novičarstvu.

Šef Andrej pač ne zmore vsega: brezmadežno voditi mesto, pospravljati okostnjakov iz omar in še sam informirati totokončevski živelj. Nekaj časa je že še šlo, a zdaj je vrag vzel šalo. Pobud in vprašanj na njegovem zasebnem fejsbuk profilu, kjer lahko obiskovalci med drugim pokomentirajo tudi županovo novo pokrivalo, ki mu pravimo klobuk, je preprosto preveč. Toliko, da bi moral Andrej dneve in noči sedeti za računalnikom in se ubadati z odgovori. Kajpak bi mu potem zmanjkalo časa za udejanjanje obljub in bi bil ogenj v strehi.

Občinskemu možganskemu trustu je zato s pomočjo svetovalcev iz ozadja na um padla domislica, za katero bi si zaslužili vsaj zlato medaljo, če ne kar pokal, poln šampanjca. Občina je na fejsbuku odprla svoj uradni profil, prek katerega komunicira s spletno javnostjo. Administrator pa seveda ni naš Andrej, saj, kot vemo, za to nima več časa, marveč kar nek zunanji izvajalec. Ta tega kajpada ne počne zastonj, ker ni dobrodelna fundacija, marveč mu mesečno v žep kapne skoraj poltretji tisočak. Elegantno, ni kaj. Občina, ki se ubada z veliko finančno stisko in mora uravnotežiti proračun, si takšen strošek pač z lahkoto privošči.

Da se razumemo, z občinsko fejsbuk stranjo ni prav nič narobe, lahko bi celo rekli, da je zamisel dobra. Vendar se zastavlja vprašanje, zakaj jo mora urejati nekdo od zunaj. Kot da na občini ni niti enega človeka, ki bi lahko prevzel to delo. Navsezadnje bo moral administrator, če bo želel na kakšno vprašanje odgovoriti, prej pobarati občinske piarovce, ti pa bodo odgovore iskali pri pristojnih službah.

Že na prvi pogled je torej jasno, da je v tej verigi vsaj en člen preveč in da bi lahko piar služba nalogo opravila sama. Navsezadnje si je župan omislil posebnega svetovalca za odnose z javnostjo, ki je, kot vemo, kar nekoliko poniknil in z javnostjo kaj prida ne komunicira več. Okej, dobil je nove zadolžitve, zaradi katerih se mu baje kar meša in menda ne ve več, kje se ga glava drži, a to še ni razlog, da mu ne bi naložili še nekaj dela. Poleg analiz na terenu, obiskovanja javnih podjetij in reševanja nerešljivih komunalnih problemov – do zdaj je šel na kavo že v tri podjetja – ni vrag, da ne bi zmogel tu in tam pokukati še na uradni občinski fejsbuk profil in ljudem pojasniti, kdaj jim bo nekdo zakrpal asfalt pred njihovo garažo.

Vendar ne. Na bogatem totem koncu si lahko privoščimo več. Kar lahko opravi eden, pač storita dva. Zato pa se tudi zdi, da se po zamenjavi občinske oblasti z izjemo priljudnejše retorike kaj prida ni spremenilo.