Iz dežele kralja Matjaža: Hip, hip, hip, strašni trik

Kralj Matjaž se že na začetku iskreno opravičuje, ker (še) ne more izpolniti obljube izpred tedna dni.

Objavljeno
29. oktober 2011 18.44
Posodobljeno
29. oktober 2011 19.00
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Takrat je povedal, da bo danes zagotovo že lahko razkril, komu bo za naskok na parlament tokrat prisegel zvestobo ex Desusov, še prej ex neodvisni s podporo z desne in leve, in še malo bolj prej ex SD Zanoškar. Ta je odločitev napovedal že do konca prejšnjega tedna, nato pred kamerami spil kavo z Jankovićem, nato na ustanovnem kongresu Jankovićeve liste v prvi vrsti mahal z listki ZA in PROTI (predvsem s tistim ZA), teden je minil, nato pa je vrli prestopnik objavil, da »se še ni odločil«. Kot je kralj Matjaž še isti dan opazil med brskanjem po elektronskih bukvah, dvorjani niso požegnali takšnega sprenevedanja, ki jih je pošteno razkurilo in to iz več razlogov.

Najprej zato, ker se izkušeni kameleon, ki ima za sabo že številne politične ohceti in ločitve, pred javnostjo kar naenkrat obnaša kot sramežljiva devica, hkrati pa vsem na očeh ljubimka s Pozitivcem, čeprav je uradno še zavezan Desusu. Ob tem vneto ponavlja, da njegov pragmatizem ni posledica osebnih interesov, pač pa gre za nesebično žrtvovanje »izključno v korist občine«. Hudobni jeziki že opletajo, da to zadnje pravzaprav drži in da bi bilo res še najbolj v korist mestne občine, če bi Zanoškar postal poslanec, saj jo bo moral v tem primeru zapustiti in županovanje prepustiti drugemu. A kralj Matjaž ni po župi priplaval. Ko je tuhtal o Zanoškarjevem nenavadnem obnašanju, se mu je nenadoma posvetilo, da gre pravzaprav za genialno predvolilno taktiko, ki nikakor ne more spodleteti. Takole gre: najprej se priključiš dobro stoječi stranki in zmagaš na županskih volitvah. Počakaš dve leti. Zamenjaš stranko, zamenjava pa mora biti dovolj nagravžna, osupljiva in/ali radikalna, da se boš zagnusil vsaj polovici svojih doslej zvestih privržencev. Pod okriljem nove stranke kandidiraš na parlamentarnih volitvah in čez dva meseca že sediš v parlamentu. V čem je trik? Zanoškarju ne more spodleteti zato, ker bodo zanj volili vsi tisti, ki so to storili do zdaj že štirikrat (ker ga brezpogojno podpirajo), hkrati pa še vsi tisti, ki se jim je s pajdašenjem z Jankovićem zameril in ga ne marajo več; če bi se ga hoteli znebiti in mu izpodmakniti županski stolček, to lahko storijo le tako, da ga izvolijo v parlament. Na koncu bodo zadovoljni vsi, dobri, slabi in še zli.

Medtem ko se župan odloča, ali bi postal pozitivec, pa je kandidaturo že napovedal njegov konkurent Boris Raj (Zares), ki komaj čaka, da lahko zasije. Na županskih volitvah je lani zares pogorel, zato Matjaževa zgoraj opisana izvolitvena formula zanj tokrat ne pride v poštev. Morda pa bi mu tokrat vendarle uspelo postati župan, če bi Zanoškar odšel v parlament in bi se zgodile nadomestne volitve. Bolje župan kot nič, se je režal kralj Matjaž in si predstavljal, kako bi po tej logiki celo Raj, njegov neposredni tekmec, moral voliti Zanoškarja. Zdaj pa res več ne vemo, kaj ta še čaka ...