Iz dežele kralja Matjaža: -izacija brez razloga

Reorganizacija, racionalizacija, optimizacija - centralizacija.

Objavljeno
13. september 2013 20.03
tre*AGRA
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Kralj Matjaž je po dolgem, vročem poletju upal, da se mu jeseni ne bo treba toliko razburjati in da bo v miru opazoval, kako odpada porumenelo listje. Tako pa sta še pred listjem na Koroškem odpadli novi dve državni instituciji, za kateri so se v Ljubljani odločili, da ju od tu odselijo. Davkarije sicer nihče preveč ne ljubi, na carino pa imajo Korošci travmatične spomine še iz časov Jugoslavije, ko so iz Avstrije v stoenkah čez mejo švercali Alvorado, kar je bil takrat približno tako množičen šport, kot je danes utajevanje davkov.

V Dravogradu so zaradi ukinitev davkarije in carine že izredno sejali, prihodnji teden bodo o tem drug drugemu potarnali še župani. Proceduro imajo zdaj že v malem prstu, saj jo ponavljajo že deset let. Najbrž bodo spet poslali v Ljubljano kakšno »ostro« pismo, v katerem bodo »ostro protestirali«, v Ljubljani ga bodo kot ponavadi poštempljali in skrbno vložili v kontejner za star papir, nato pa se bo prah polegel in življenje bo teklo dalje.

Kralja Matjaža je ob tej v zadnjih letih večkrat dokazani vsemogočnosti državnega aparata zelo zanimalo, s kakšnimi argumenti bo davčna uprava upravičila tokratno redukcijo na Koroškem. Odgovori so ga nadvse navdušili. Takole so pojasnili: reorganizacija se bo vsekakor zgodila, ker je nujna zaradi racionalizacije in optimizacije poslovanja. Če bi Matjaž dobil po en zlatnik vsakič, ko je v zadnjih desetih letih ob različnih samovoljnih državnih ukinjanjih slišal to sveto trojico neoprijemljivih puhlic, bi se vam že davno oglašal z lastnega tropskega otoka, sedel bi za zlato in ne za kamnito mizo ter se z zlatim gepisom v ustih življenju režal v obraz.

Ko je poskušal izvedeti, koliko bodo torej z reorganizacijo zaradi racionalizacije in optimizacije prihranili, je izvedel, da še ne vedo. Ko je spraševal, na kak način bodo šparali, je izvedel, da ob reorganizaciji ne bodo ukinili niti enega delovnega mesta, zaprli ali preselili niti ene pisarne, spremenili pravzaprav ne bodo ničesar, le samostojnost bodo koroškemu uradu vzeli in ga spremenili v izpostavo mariborskega. Poslovanje bodo torej optimizirali tako, da bo za Koroško in za koroške davkoplačevalce formalno pristojen mariborski urad. Kako nadvse praktično, racionalno in optimalno! je vzkliknil kralj Matjaž in se globoko priklonil takšni nepojmljivi modrosti birokracije.

Edino, kar je nekoliko spominjalo na argument, je bilo pojasnilo, da se želi davkarija s tem približati teritorialni razporeditvi policijskih uprav. Koroško PU pa so pred tremi leti ukinili zaradi – kakopak – racionalizacije in optimizacije, a jim še do danes ni uspelo dokazati, da so sploh kaj prihranili, kako optimalno varne se počutijo Korošci, pa bodo najbolje povedali vsi tisti, ki so jim letos že izropali hiše. Reorganizacija, racionalizacija in optimizacija imajo le en oprijemljiv učinek. Centralizacijo.