Iz dežele kralja Matjaža: Kot list(ja) in trave

Jesenske liste so zasule ljudstvo. Grablje (čim bolj gostozobe) obvezne.

Objavljeno
28. september 2014 11.54
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Kralj Matjaž je opazil, da so jesensko listje letos prehitele jesenske liste. Več jih je in bolj pisane so od jesenskega listja, tu in tam pa vendarle kot jesensko listje tudi prekrijejo kakšno gnilo jabolko, ki je odpadlo z drevesa. Listje je letos najbolje obrodilo na Ravnah, kjer se za občinski svet preriva kar trinajst list. Matjaž se ob prebiranju volilnih seznamov vedno neznansko zabava, letos pa ga je še posebej navdušila neslutena ustvarjalnost kandidatov pri imenovanju vsega tega listja.

Ravne srce Koroške igra na še kako občutljive ravenske lokalpatriotske strune, kar bi Matjaž sicer bolj pričakoval od Odrove Odločnosti, cela zmeda z imeni pa je med listami NLR, LR in LZR 2020. Ob tej poplavi list(ja) in še večji poplavi kandidatov se Ravenčani zadnje čase sploh več ne pozdravljajo z dobro jutro in dober dan, pač pa »na keri listi s' pa ti?« Z lučjo pri belem dnevu je namreč treba iskati koga, ki ni na nobeni (listi). Matjažu je bila všeč tudi prevaljska Lista za ljudi, ker je mislil, da imajo potem tudi listo za živali, listo za rastline, listo za mikroorganizme in glive ... a se je zmotil.

V županski tekmi je na Ravnah manj gneče, spopadla se bosta prijatelja in nekdanja družabnika Rožen in Oder. Rožen si je za potrebe predvolilne mobilnosti nabavil črn kombi in ga polepil s svojimi slikami, kar je usodno zmedlo kralja Matjaža, ki je napačno sklepal, da Rožen sploh ne bo kandidiral in da je namesto županske službe ustanovil pogrebno podjetje. Tudi Peter Oder ga je precej zmedel s svojim »Peter ima za vse isti meter,« a se je izkazalo, da tudi on ni ustanovil geodetske firme, pač pa meri na volivce.

Nekaj posebnega pa je županska bitka na Muti, saj jo vzporedno z voliščem vodijo še na sodišču. Eden od kandidatov (Sahornik) se prav v občutljivih predvolilnih dneh namreč zagovarja obtožbe prejemanja podkupnine (ali donacije, to še ni jasno), oba njegova protikandidata Vošner in Likar pa bosta v procesu pričala (po resnici). Sicer bi to neprijetnost lahko opravili že julija, a je bil kandidat Sahornik tako zaposlen s predvolilnimi pripravami po terenu, da ga poštar z vabilom za sodišče ni našel, on pa tudi ni imel časa iti na pošto dvignit tistega priporočenega papirja. Ko mu ga je poskusil dostaviti še sodni vročevalec, pa celo kandidatova žena ni več vedela povedati, kje je. Nazadnje se je le oglasil, da je na Hrvaškem in ga do konca septembra ne bo domov. Ko se je vpletla policija in ga našla na Muti, se je ekspresno znašel pred sodiščem, tako da bo hočeš nočeš moral vzporedno kar v dve bitki.

Precej listja je tudi v Slovenj Gradcu, kjer je seznam kandidatov za mestni svet dolg celih 88 strani. Poleg strankarskih list so tu še tri nestrankarske: rajska (Lista Borisa Raja), vinska (gostilničar Vinko in prijatelji) in začasna (lista za Časa). Prav njen ustanovitelj Murko je dobil največjo murko, ko ga je nesrečni žreb v lastni listi potisnil na globoko 11. (predzadnje) mesto, od koder ga lahko potegnejo le preference dvorjanov. Vinska lista se otepa z očitki, da ji pijačo menda časti eden od županskih kandidatov, Raja pa močno zanima ali bo raja v mestni svet izvolila enega ali dva Raja. Matjaž že komaj čaka, kaj od vsega tega jesenskega listja bodo na kup nagrabili dvorjani ...

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.