Iz dežele kralja Matjaža: Posvoji predsednika, nabij poslanca!

V resničnem življenju se predsedniku ob delu v proizvodni hali že ne bi cedili med, mleko, kanapeji in pocukrani nasmeški direktorjev.

Objavljeno
04. oktober 2013 17.48
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

V Matjaževem kraljestvu zadnje čase kar mrgoli dobrih del. Včeraj je med kovinarji v Nierosu Metalu zastonj švasal celo predsednik Pahor, ki se je na ta način kot prvi med enakimi spet poskušal spojiti z ljudstvom. V obsednem stanju, ki je spremljalo obisk, je bilo vse skupaj seveda ravno toliko podobno vsakdanjiku običajnega delavca, kot je falcon podoben skiroju.

Če bi se predsednik res poistovetil s koroškim delavskim življem, potem bi pri redkih preživelih delodajalcih zaman trkal na vrata, napisal tristo prošenj, na katere mu ne bi nihče niti odgovoril in depresiven romal na zavod za zaposlovanje. Če bi delo že dobil, pa se mu v proizvodni hali vsekakor ne bi cedili med, mleko, kanapeji in pocukrani direktorski nasmehi. A pustimo malenkosti. Dokler nam predsednik hodi na dnino, vsaj vemo, da ne lenari na kakšnem otomanu ali cele dneve občuduje zlato ribico. Bi pa morda bilo dobro (ker ga že ravno plačujemo z davkoplačevalskim denarjem), da bi v prihodnje hodil zastonj delat v državne in ne v zasebne firme.

Danes pa dela dobra dela poslanec Oder, to je tisti, ki je pred kratkim ugotovil, da smo tako nepopravljivo zavozili državo, da bi bilo najbolje vse skupaj spražiti z atomsko bombo. Oder je svoje telo danes namreč posodil za prav posebno akcijo, v kateri ljudi po Koroškem vabi, naj »nabijejo poslanca«.

Kralj Matjaž je najprej mislil, da je narobe prebral, a res je pisalo: »Pozitivna Slovenija vas vabi na akcijo Nabij poslanca!« Matjažu se je kar rignilo, saj je najprej pomislil na transilvanskega grofa Vlada Tepeša - Drakulo, ki je sovrage rad nabijal na kole in iz njih delal žive ražnjiče. Oder je res sposoben radikalnih domislic (glej atomsko bombo), a takega žrtvovanja za zabavo svojih dvorjanov že ne. Nabiti sicer v nobenem slovarju ne pomeni nič dobrega, če ni kolov, so pa vpleteni žeblji, kladiva, pesti ipd. neprijetnosti. Matjaž je zato že nameraval čestitati pozitivcem za najbolj tenkočutno zaznavo razpoloženja volivcev v zgodovini parlamentarne demokracije. Priznajmo – le kdo si ob neskončni vrsti afer, preračunljivosti, nesposobnosti, korupcije in oblastniških kupčkanj dandanes ne želi kdaj nabiti vsaj enega poslanca?!

Tik pred zdajci se je vendarle izkazalo, da ne gre za akcijo izživljanja ljudskega nezadovoljstva, pač pa le za akcijo podarjanja nogometnih žog, pri kateri se bo Oder postavil v gol, državljani pa bodo v njega lahko nabijali žogo. Oder pričakuje, da bodo to večinoma otroci, kralja Matjaža pa kljub temu skrbi, da pozitivci preveč tvegajo. Kaj, če bo kdo površno prebral, razumel dobesedno ter Odra počakal za kakšnim ovinkom ali pa mu namesto desne roke na ulici stisnil desni kroše? Ali pa mu bo eno na zobe pritisnila npr. blagajničarka v trgovini, ko bo v majici z napisom Nabij poslanca! prišel po čevape in pivo ... Pa še to – če si je akcijo izmislila Pozitivna Slovenija, potem bi bilo pošteno, da se tudi drugi koroški pozitivni poslanec Zanoškar pusti nabiti. Mogoče pa se bojijo, da bi bila potem vrsta predolga ...