Iz dežele kralja Matjaža: Še, znova in zmeraj isti

So župani tako dobri ali volivci tako brezpogojno zvesti?

Objavljeno
11. oktober 2014 13.56
Posodobljeno
11. oktober 2014 18.00
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Kralj Matjaž je v svoje bukve zapisal še en neverjeten dosežek svojega kraljestva. Na županskih volitvah so njegovi dvorjani izvolili izvoliti tako, kakor da volitev sploh ne bi bilo. V vseh enajstih koroških občinah, kjer so si aktualni župani zaželeli podaljšati mandat, jim je to zlahka uspelo že v prvem krogu, nekaterim celo z odstotki, ki so že lezli proti plebiscitarnim.

Popolno zmagoslavje ustaljene vladajoče strukture je pokvarila le Muta (kdo pa drug), kjer morajo pač vedno biti nekaj posebnega. Nazadnje so leta 2010 volili samo župana, svetnike pa šele leta 2011, ker so se tik pred volitvami spričkali okrog tega, kako bodo volili svoje izvoljence – po proporcionalnem ali večinskem sistemu. Kot je to za Muto že v navadi, se sami niso mogli dogovoriti, zato se je moralo vplesti sodišče. Letos pa je na sodišču potekala kar predvolina kampanja. Ker se je dosedanji muški Kralj odpovedal prestolu, sta nanj navalila zaprisežena nasprotnika Sahornik in Vošner, ki imata za sabo že nešteto spopadov, pri katerih nista izbirala sredstev (in anonimk). Skoraj neverjetno bi bilo, da bi tokrat na Muti šlo brez kakšnih dodatkov, in res je tako naneslo, da sta se zagrizena rivala pomerila še na sodišču. Eden v vlogi obtoženca, ki ga je sojenje doletelo tik pred volitvami (kar menda smrdi po zaroti), drugi pa je v vlogi priče z izjemnim spominom in izostrenimi čuti kar se da elokventno pričal proti konkurentu. Na dva tabora so bili razdeljeni tudi pričajoči svetniki: eni se niso spomnili čisto ničesar, drugi pa vsega in še več. Bipolarnost se bo na Muti najbrž nadaljevala ne glede na to, kdo bo v drugem krogu izvoljen, saj si bosta kandidata spet stala nasproti. Če bo prvi župan, mu bo drugi konstruktivno grenil življenje kot občinski svetnik, če bo drugi župan, pa mu bo konstruktivno povzročala sive lase lista prvega, ki je dobila največ svetnikov v občinskem svetu.

Po vseh drugih občinah je bilo kar preveč predvidljivo. Na Prevaljah, v Vuzenici, Mislinji in Ribnici na Pohorju volivcem ni bilo treba posebno napenjati možganov ali izpraševati src, saj niso imeli izbire – lahko so volili le starega župana ali pa nobenega. Tasič, Golob, Šilak in Geč so tako prihranili stroške za plakate, golaž in narodno-zabavne ansamble ter se veselili, da se jim ni treba znojiti na soočenjih. Živo nasprotje teh, ki bi želeli izbiro, a je nimajo, pa je Podvelka, kjer vsakič dobijo izbiro, pa nič ne pomaga, saj že od velikega poka (ali Adama in Eve, kakor hočete) volijo Kovšeta, ne glede na ponudbo. Kovše bo tako svoje županovanje razvlekel na 24 let ali slabega četrt stoletja, zagotovo pa tudi na 28, če se mu bo le ljubilo.

Če se je v Podvelki čas ustavil, na Ravnah očito prehiteva. Kralj Matjaž se je nadvse zabaval, ko je župan Rožen teden dni pred volitvami sklical novinarsko konferenco občine, na kateri je nameraval predstaviti svoje županske dosežke v mandatu od leta 2014 do 2018. Da je jasnovidec, je potrdilo 85 odstotkov volivcev. Tudi radeljskemu Bukovniku je šlo gladko, a menda je nad svojim rezultatom (79 odstotkov) hudo razočaran, saj ni dosegel postavljenega cilja (103 odstotke). Pa drugič. Ali tretjič, četrtič, šestič ...

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.